Франция ще забрани електронните цигари

прегледана 1177 пъти | добавена на 18.07.2013 г.

Франция ще забрани електронните цигари

В борбата срещу пристрастяването към никотина, френското министерство на здравеопазването реши да отиде до края.

Това означава, че пушенето на електронни цигари на обществени места е забранено, както и тяхната реклама и продажби на лица под 18-годишна възраст. Подобен закон, но по отношение на обикновените цигари, във Франция, беше въведен през 2007 година.

"Реших, че по отношение пушенето на електронни цигари, следва да се прилагат същите мерки, както в случая на тютюневи изделия", каза министърът на здравеопазването, Марисол Турен.

"Трябва да вземем мерки за забрана, но не напълно. За много хора електронните цигари са алтернатива на тютюна на път да се отърват от лошия навик", добавя тя.

Горната декларация отново възбуди световната здравна общност, която не престава да обсъжда степента на вредата, която човек получава, от пушенето на електронни цигари.

В електронните цигари използват червен диод, който загрява течност, която съдържа пропилен гликол, никотин и ароматизатори. Тези химикали навлизат в организма през белите дробове под формата на газ. Пушачът вдишва пара, а не дим. Предимството на електронните цигари, че не съдържат вредния катран и канцерогенни вещества, които присъстват в обикновените цигари.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че "безопасността на електронните цигари е научно недоказана и неизвестно какви  рискове нанася пушенето на заместители на тютюневите изделия."

В момента в Колумбия, Панама и Уругвай, електронните цигари са забранени. През април тази година, Италия забранява продажбата им на лица под 18-годишна възраст.

Турен в речта си подчертава, че в резултат на мерките, като забраната за пушене на електронни цигари на обществени места, хората няма да ги смятат за безопасни, и ще се откажат от пушенето напълно.

Етикети

цигари, тютюнопушене, тютюн, дим, Марисол Турен, СЗО, ,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа