Хипертонията застрашава и младите хора

прегледана 1153 пъти | добавена на 29.07.2013 г.

Хипертонията застрашава и младите хора

Високото кръвно налягане е сред най-често срещаните хронични заболявания. Много хора години наред страдат от хипертония, без да знаят за нея, затова болестта е известна като „тихият убиец”. Все по-често тя засяга и съвсем млади хора. Заболяването се развива постепенно, а симптомите в началото са главоболие, световъртеж, гадене, главоболие с гадене и др. Доскоро се смяташе, че младите жени са защитени от болести на съдовете, то сега се оказва, че всяка шеста жена след 30 години страда от високо кръвно налягане. Затова още хипертонията се нарича болест на неотрегулираните емоции. Най-вече тя напада много напрегнати хора, с постоянна обща враждебност, склонни да анализират, влияещи се от негативни емоции и пр.

Много важно за правилното отчитане на кръвното налягане е то да се измерва през 12 часа т.е. в осем часа сутринта и в двадесет часа вечерта. Защото в различните часове на денонощието кръвното налягане варира. За изясняване на причините е задължително да се определи наследствената обремененост. Трябва да се избягва пиенето на кафе, консумацията на тежка храна. Важно е да се посети кардиолог, да се изследва холестерола и триглецеридите. Трябва да се види състоянието на ендокринната система. Да се определи нивото на стрес, напрежение, емоционално и физическо натоварване.

Етикети

хипертония, високо кръвно налягане, главоболие, гадене, световъртеж,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа