Как да се храним правилно?

прегледана 1006 пъти | добавена на 14.05.2013 г.

Как да се храним правилно?

Всички ние изпитваме удоволствие от яденето. Представете си празнична трапеза: на нея винаги има храна, която съдържа много мазнини (пържено пиле, месо, салати, майонеза или растително масло, сандвичи със дебел слой масло, пушени колбаси, осолени риби, хайвер и други деликатеси, с които се запасяваме преди празниците. Рядко разумните чревоугодници може да се откажат от торта, сладкиши и шоколадови бонбони за десерт. Трудно е да си представим някой, който не би искал да се поглези с мазно, солено и сладко, въпреки отличното ни разбиране, че тази храна е вредна за нашето здраве. Не говорим за факта, че почти всеки от нас, би искал да свали поне няколко килограма. И все пак, въпреки всичките ни добри намерения, ядем мазно, солено и сладко. Защо? Защо всяка година американците харчат милиарди долари за намаляване на теглото, приемат лекарства за понижаване на холестерола, невинно следват съвременните методи на правилно хранене, и всичко това с един плачевен резултат?

Снимка: marin / FreeDigitalPhotos.net

Как да се научим  да се храним правилно?

Корените на проблема се крият във факта, че съвременните хора са наследили от пещерните обитатели вкусовите рецептори: нервните окончания са разположени върху езика и разграничават вкуса на храната. Когато нашите праисторически предци бродели степите, техните вкусове в храната диктували оцеляване. В процеса на еволюцията хората заобичали захар: захар се съдържа в плодовете, пълни с хранителни вещества, фибри и калории. В процеса на еволюцията хората заобичали сол: солта е от съществено значение за човешкото тяло, за да съхранява вода. Мазнините са помогнали на нашите предци да оцелеят в гладните времена. В Африка, дебелите жени са все още красиви жени: в случай, че на сушата реколтата е лоша, те могат да оцелеят от глад и не позволяват на децата да умират.

 

Но ние не живеем вече в пещерите или в равнините, и не живеем в Африка. За да сме здрави и да не страдаме от затлъстяване, за нас е необходимо да превъзпитаме себе си (ох, колко е трудно и страшно), а по-точно, своите  вкусови рецептори, своя език и, в крайна сметка, своя мозък. Лесно е да се каже да се превъзпита, но как?

 

В книгата си "Животът ми като експеримент" журналист и блогър  A. Джей Джейкобс  ни предлага своя опит за преустройване на вкусовете, предпочитания и навици във всичко, което се отнася до храната. Този опит автора нарича "препрограмирането на вкуса." Нека се опитаме да обобщим метода на това "препрограмиране".

 

Трудно е да си представим, че този начин на "превъзпитание" на собствения ни език е широко разпространен, но идеята за правилната комбинация от продукти заслужава внимание. В различните култури, има практика в продължение на векове: Французите преди обяд ядат плодове и зеленчуци, леки закуски, а тежките калорични сирена оставят за десерт. Между храненията приемат с ниско съдържание на мазнини шербет (плодов сироп), за освежаване, а през следващите хранения се приема по-питателна храна. Англичаните, които не се отличават с кулинарна изисканост, обядват по традиция,  едно парче месо и задължително две зеленчукови ястия.

 

Съвременните диетолози още през 60-те години на миналия век стигат до заключението, че възбуждането на апетита става не толкова от вида и миризмата на храната, а от нейното количество. Свикнали сме в голяма красива чиния, да поднасяме основното ястие. Смяната на големите чинии с по- малки, десертни и малки порции ще бъде също толкова задоволяващо. Японците обикновено препоръчват за хора, страдащи от затлъстяване (което е рядкост в Япония) да използват превръзка на очите по време на хранене. А как те излизат от тази странна ситуация и последващото почистване, ние не знаем, но практиката да "яде сляп" започна да пуска корени в Америка.

Обичаме да четем за хранене, диети, и разбира се, за отслабване. Във всички големи списания по света, главните материали в тях са посветени на готвене и отслабване. A. Джей Джейкобс не е сам в опита да намери най-добрите решения на нашите проблеми свързани със здравето и теглото. Здравият разум и чувството за хумор го превръщат в популярна книга. Ние всички до побъркване слушаме съветите му, но да не забравяме за собствения си здрав разум, нашия собствен опит, да не говорим за чувството за хумор, от липсата на което не страдаме.

Етикети

диета, хранене, хранителен режим, калория,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа