Кога започва животът?

прегледана 1011 пъти | добавена на 05.12.2012 г.

Кога започва животът?

Пъпната връв се реже и животът започва.

Първият плач на детето, първата глътка въздух - веднага след прерязване на пъпната връв. Това е бърз преход на новороденото от надежден и без усилие начин на доставяне чрез плацентата на майката на жизненонеобходими вещества към самостоятелно дишане и кръвообращение.

С прерязване на пъпната връв се спира биологичното единство на майката и плода, и започва съзнателния живот заедно с родителите. В този първи половин час на раждане е показана чисто физическата страна на процеса, което е само началото. А след това дълги години, може би дори цял живот, родители и деца ще трябва да се опитват при цялата тази гореща привързаност "да отрежат пъпната връв", за преодоляване на прекомерната връзка и зависимост един от друг.

Снимка Nutdanai Apikhomboonwaroot / FreeDigitalPhotos.net

В идеалния случай, преходът от вътреутробното съществуване към живота във външния свят трябва да стане хармонично. Но, като правило, е трудно за едно дете, принуждавайки го да напряга всички свои възможности.

Съществува понятие  „нежно”, „меко” раждане, раждане без „насилие”. Това означава, че детето трябва да бъде много внимателно и предпазливо,  въведено в новия си живот, въведено, като се избягват неприятните въздействия за него: ярка светлина, студ, шум и суматоха. На жена, която ражда много успокояващо и действа, присъствието на човека, който и оказва доверие, а именно бащата на детето.

Желателно е и неговото присъствието при първото къпане,  защото това има не само хигиенни цели. За новороденото е нещо като "Добре дошли" в новия свят, да се отпуснете, да се почувствате приятно. Така през тези няколко минути, възниква чувството за взаимна принадлежност и разбиране.

Връзката е толкова силна и запомняща се, че бащите пропуснали този момент, след това дълго могат да се чувстват "осакатени", оказващи се на второ място.

Дете, чийто живот е започнал в спокойна, приятна атмосфера, по-лесно се развива "пра- чувството", "пра-доверието", което е от голямо значение според психолозите. По принцип, човек се ражда не само физически - ражда се и душата!

Благоприятно действие оказва, ако по време на вътреутробния си живот, детето получи много оптимистични сигнали. Известно е, че му влияе сърцебиенето на майката, нейното настроение, нейната радост и тревога.

Малките деца не са толкова глупави, те разбират и чувстват много повече, отколкото си мислим. И без думи, чрез настроението, поведението и отношението на родителите, те започват да отгатват, какво да мислим за този свят и какво да очакваме от него!

Етикети

нов живот, раздане, пъпна връв, ново начало,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа