Липоева киселина

прегледана 1359 пъти | добавена на 09.04.2013 г.

Липоева киселина

Известна е с различни имена - липоева киселина, алфа-липоева киселина или тиоктацидна киселина - вещество, участващо като коензим (спомагателно съединение) в много реакции на организма, една от които се нарича гликолиза, или превръщане на захарите в енергия. Липоевата киселина усилва този процес, чрез подпомагане на дейността на митохондриите - малки структури, които са вътре във всички мускулни клетки и действат като електрическа централа.

Липоева киселина и захарен диабет

 

Липоевата киселина не е класифицирана като "незаменимо" вещество, тя се произвежда в организма. Въпреки това, проучванията показват, че добавянето на липоева киселина в диетата на хората с захарен диабет тип II, не изисква лечение с инсулин, защото повишава използването на кръвната захар от организма. Тъй като е по-голяма консумацията на захари в мускулите, създава се впечатление, че липоевата киселина им помага да приемат захар от кръвта и увеличава синтезата на гликоген.

Снимка: khuruzero / FreeDigitalPhotos.net

Човешкия организъм произвежда липоева киселина, но с възрастта, все по-малко и по-малко. Коригирането на ситуацията може да стане с храни, богати на липоева киселина, и хранителни добавки. В месото и зеленчуците, просто няма. Що се отнася до липоева киселина на прах и таблетки, учените все още не са стигнали до консенсус, каква доза може да се счита за безопасна и ефективна. Ние знаем само, че 300-600 мг липоева киселина на ден няма да предизвика нежелани реакции. Въпреки това, по-високи дози могат да причинят увреждане на клетките. Изследвания, които биха могли да  потвърдят или отхвърлят твърдението, че добавки на липоева киселина предотвратяват или спират развитието на рак, не са провеждани.

В Германия, препарати на база липоева киселина отдавна са използвани като средство за лечение на диабет. А група лекари от Мюнхен, водена от д-р Ханс Тритшлера направила презентация на международната конференция по диабет, в която по-специално отбелязва, че липоевата киселина не само увеличава чувствителността на мускулните клетки към кръвната захар, но в същото време намалява усвояването на глюкозата от мастна тъкан. В резултат на това действие се увеличава производството на енергия в мускулите и намалява отлагането на мазнини в тялото.

 

Липоевата киселина е мощен антиоксидант. Проучванията показват, че липоевата киселина помага за защитата на червените кръвни клетки и мастните киселини от окислително увреждане (наблюдавани по време на интензивно физическо натоварване), както и от разрушителното действие на ултравиолетовата светлина.

 

На физически здравите, занимаващи се със спорт хора целенасочени изследвания не са провеждани. Но това е добре известно, че голям и растящ е броят на американците страдащи от инсулинова резистентност, особено тези със значително въздействие върху мазнините в тялото и тези, чиято диета е с високо съдържание на наситени мазнини (което означава - повече от половината от населението на страната). Ако вие се отнасяте към хората с недостатъчната им чувствителност към инсулина и искате нарастване на мускулната маса и също така избавяне от мастните натрупвания, то използването на липоевата киселина помага за увеличаване на издръжливостта, дава по-голям обем и напомпва мускулите.

 

Днес, един от най-сложните въпроси в медицината е ефективното лечение на вирусния хепатит. По-специално това се отнася за най-тежкия хроничен вирусен хепатит B и C, последицита често е цироза. Случаите на хепатит непрекъснато растат, като болните са предимно млади, работоспособни хора. Като се има предвид биологичните свойства на липоева киселина, стана широко използвана при лечение на хроничен хепатит B и C, заедно с традиционната терапия.

Показано е, че след 4 седмици от приема на лекарството с липоева киселина при тези пациенти значително подобрява функционалните параметри на черния дроб. Най-благоприятните резултати като оперативни подобрения са наблюдавани при пациенти с латентна форма на хепатит и алкохолна стеатоза. Много важен клиничен ефект е инхибиране на фиброзата и намаляване на риска от злокачествена трансформация на чернодробните клетки чрез антиоксидантните свойства на липоевата киселина. Пациенти с неалкохолен стеатохепатит, при които често се среща агресивен преход към цироза и чернодробна недостатъчност, липоевата киселина също има положителен ефект. Показано е, че при включване в комплексната терапия, алфа липоева киселина нормализира липидния метаболизъм в черния дроб и намалява възпалителните процеси в черния дроб.
Липоевата киселина е от съществено значение за:

   - Синдром на хроничната умора
    - Патология на сърдечно-съдовата система
    - Атеросклероза
    - Болестта на Алцхаймер
    - Захарен диабет
    - Алкохолизъм

    - затлъстялост

    - замъглено зрение
     -макулна дегенерация на ретината
     - ХИВ и СПИН


Липоевата киселина може да бъде полезна за:

умора, вирусни инфекции, увреждане на паметта,нарушена концентрация на вниманието и полиневропатия, миокардна дистрофия, кардиомиопатия, чернодробна стеатоза, хепатит, цироза, откритоъгълна глаукома, мускулна дегенерация и други заболявания.

Етикети

липоева киселина, алфа липоева киселина, рак, захарен диабет, диабет, гликолиза, антиоксидант, алцхаймер, еритроцити, цироза, хепатит, чернодробна недостатъчност, ,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа