Лошият сън вреди на сърцето

прегледана 1134 пъти | добавена на 26.07.2013 г.

Лошият сън вреди на сърцето

Лошият сън е внесен към списъка на рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Седем или повече часа сън на нощ - едно добро средство за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, ако добавите към него и правилното хранене, физическа активност, отказ от тютюнопушене и умерена консумация на алкохол.

Снимка:  David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Установено е, че спящите добре през нощта с 65% намаляват риска от сърдечни и съдови заболявания и 83% - на риска от смърт от тези заболявания, счита Моник Вершюрен от Националния институт по обществено здраве и околна среда на Холандия.

В рамките на три години 8128 мъже и 9759 жени на възраст от 20 до 65 години отговорили на въпроси за тяхната физическа активност, хранене, консумация на алкохол, тютюнопушене и продължителността на съня през нощта. Здравословното им състояние се наблюдава през следващите години в база данни на болниците и националния регистър на смъртността. Оказва се, че комбинацията от тези четири фактора намалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания с 65%, а рискът от смърт от тях - с 83%. Между другото, здравия сън има благоприятен ефект върху психическото здраве - например, намалява желанието за самоубийство.

Етикети

сърце, безсъние, лош сън, сърдечено-съдови заболявания,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа