Мазнините - източник на стволови клетки

прегледана 1253 пъти | добавена на 18.07.2013 г.

Мазнините - източник на стволови клетки

В мазнините се съдържат повече, отколкото в другите тъкани.

Възрастните пациенти могат да получат двойна полза от премахване на мазнините - не само да се избавят от тях, но и да се запасят със стволови клетки.

Снимка: dream designs FreeDigitalPhotos.net

Използването на стволови клетки за лечение на различни заболявания е сравнително малко известно, но изключително перспективно. Днес, по-голямата част от учените не се съмняват, че стволовите клетки в близко бъдеще ще станат отделно направление в медицината. И много пациенти са запазили предварително такива клетки. Родителите, например, запазват кръв и/или част от пъпната връв на бебетата си в случай, на нужда от стволови клетки. При възрастните, има и други опции - извличане на стволови клетки от мазнини при липосукция. Все по-голям брой пациенти на Запад минават през този процес, не само да се избавят от излишните мазнини, но също така и да се запасят със стволови клетки, които един ден може да спасят живота им.

Нещо повече,  учени от Университета на Калифорния наскоро разбраха: че в мазнините се съдържащат ембрионални стволови клетки - най-универсалните от всички. Те имат потенциала да се превръщат във всяка тъкан на тялото. Теоретично, от тях може да израстнат бъбреците, черния дроб, панкреас и други органи.

Етикети

стволови клетки, клетка, липосукция, мазнини, медицина,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа