Нужна ли е на детето стерилна среда?

прегледана 1626 пъти | добавена на 12.04.2013 г.

Нужна ли е на детето стерилна среда?

Един призрак броди из Европа.

Призракът на алергията.

Смята се, че причината е прекомерната чистотата, прекалената грижа за праха у дома. Изварявате биберони, играчки, перете на 90 градуса блузки, по няколко пъти на ден, дезинфекцирате леглото, пода и стените. Използвате антибактериални памперси и кърпички. Почиствате въздуха с кварцова лампа. Дали сте кучето на приятели, на баба - котката, на съседи - папагалите, хамстера и рибките. За да видят вашето бебе, приятелите използват само снимки /най-вече от facebook/. Вие не сте оставили на микробите никакъв шанс да оцелеят, но и самите вие едва стоите на крака.

Колко са оправдани тези свръхчовешки усилия за поддържане на идеална чистота?

Нужни ли са на детето ви стерилни условия?

Искахме най-доброто ...

През последните десет години, честотата на алергичните заболявания (астма, алергични ринити и дерматити) се е увеличила три пъти. Бързият растеж на тези заболявания се наблюдава дори в екологично безопасни райони. Във всички случаи се наблюдава парадоксална зависимост – разпространението на алергиите, съпътства увлечението по битови дезинфекциращи средства.

Последните изследвания, проведени в САЩ и Канада, показват, че една от основните причини за огромния брой на алергичните заболявания е просто изключителната чистота. Ако детето живее в стерилната среда на възраст до шест месеца, съществува по-висок риск при него да се прояви впоследствие астма или някаъв вид алергия.

 

Факт е, че съвременната битова химия, използвани при почистване, съдържа хлор и повърхностно активни агенти, пероксиди, феноли, алкохоли, комплекси на йод и други компоненти. Те осигуряват атрактивен цвят и приятен мирис. Но ако ръцете си предпазвате с гумени ръкавици, когато използвате тези препарати, то дихателната ви система остава незащитена. И всичкия този "адски микс" се изпарява и влиза в белите дробове.

 

Нужда от провокатори

Създаването на стерилна среда на бебето, прави лоша услуга на здравето му. При нормални обстоятелства, микробите редовно попадат в организма чрез праха в малки количества, и така стимулират производството на специфични защитни антитела. Те са отговорни за човешката устойчивост към инфекции. Следователно, осъществява се своеобразна естествена ваксинация.

 

При стерилни условия, както канадски учени са доказали, имунитетът не може да се изгради, и всяка, дори и лека инфекция води до сериозно заболяване. Организма на бебето просто не се е научил да се съпротивлява на болестотворните микроорганизми.

В човешкото тяло се намират около петстотин различни видове микроорганизми. Те образуват един вид защитно покритие за борба с вредните бактерии. Използването на антисептични средства за ежедневна грижа лишава кожата от възможността да се съпротивлява дори и на незначителни инфекции. А вредните микроби може да развият резистентност към антибиотици, а едновременно и към лекарства. Тази новина може да обезкуражи родителите, които са свикнали да вярват, че чистота е гаранция за здравето.

Наистина  ли е добре децата да се отглеждат в чиста среда? Разбира се, но не трябва да се стига до крайности.

    Ако се грижите за новородено, опитайте да сведете до минимум използването на химически компоненти.
    Измивайте ръцете си с обикновен сапун. Моля, обърнете внимание, сапунисването трябва да трае най-малко 20-30 секунди.
    Мокро почистване в детската стая (ако в дома няма болен) се извършва на всеки два дни с вода.
    Дезинфектанти при почистване на апартамента и антибактериален сапун за лична хигиена, използвайте само ако някой от семейството е хванал инфекция.
    Измивайте бебето с вода от чешмата, когато това е възможно - без сапун.
    Гладенето заменете с естествените дезинфекциращи слънчеви лъчи: простирайте малките неща на детето на открито.
    Биберони изварявайте веднъж дневно. Просто изплакнете и ги измийте с преварена вода. Играчките измийте с обикновен сапун.

 

Освободете се от битката с микробите, посветете се на себе си, на своите близки и на комуникацията с бебето. Не пропускайте възможността да му откриете света, не го ограничавайте само между четирите стени. Посещавайте магазина, запознайте го с вашите приятели и колеги. Колкото повече впечатления толкова повече комплименти! Почивката прекарвайте далеч от цивилизацията! Между другото още един парадокс: живеещи в селските райони с по-ефективна профилактика против алергии, отколкото при почивка в планината!

 

Здрав колективизъм

От  хигиенични съображения вие създавате комуникационен вакуум около бебето, изолирайки го от всички, които обичате. Тези жертви са напразни и дори вредни. Бебета, които активно контактуват с по-големи братя и сестри и непознати, имат по-високи риск от инфекциозни заболявания. От друга страна риска от тежки алергични реакции е значително по-нисък. Хубаво е в къщата, където расте детето под година да живее домашен любимец. Добре да е котка или куче. Броят на случаите на астма намалява почти наполовина.

 

Етикети

стерилна среда, стерилизатор, бактерии, бактерия, астма, дерматит, алергичен ринит, ринит, алергия, ,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа