Плачът - Това е молба за ПОМОЩ

прегледана 1459 пъти | добавена на 21.12.2012 г.

Плачът - Това е молба за ПОМОЩ

Нашите баби и пра-баби към бебешкия плач, се отнасяли доста философски, като се имало предвид, че когато плаче детето "се развиват белите дробове", ще поплаче и ще спре. Въпреки това, в момента по-популярно е, че плачът – това е молба на бебето за помощ, съобщение, че има проблеми, които трябва да бъдат решени възможно най-бързо. Родителите не трябва да се страхуват, и да реагират на всеки негов писък. Според детски психолози, да глезите бебето под една година е невъзможно. На възраст до една година, може да се създаде на бебето както доверие в безопасността и надеждността на новата среда за него и за околната среда, или да се разруши тази увереност.

Снимка: imagerymajesticFreeDigitalPhotos.net

Внимателната майка започва да разграничава причините за плача му. Те могат да бъдат различни, но са обединени от едно нещо: дискомфорт, който по това време чувства. Може би най-често детето плаче, когато е гладно. Най-естествено, полезно и необходимо за храненето на малкото дете е майчиното мляко. В допълнение, при кърменето бебето влиза в контакт с майка си. Необходимостта за физически контакт с майка си - също е една от основните причини за плач на детето. Когато е на  гърдата, детето чувства топлината на майка си, и на нейните ръце. Като цяло, това е добре, топло, безопасно и комфортно. То се успокоява. Нищо чудно, че примитивните цивилизации, оцеляли до днес. В някои страни от Африка, майката при първия вик на детето го взема  и веднага го поставя на гърдите. Децата на американците и западноевропейците, според психолозите, плачат по- често и по-дълготрайно, което се дължи на бавната реакция на майката на бебешкия плач.

Детето може да плаче от скука и самота. Според учителите, на родителите най-голямата грешка е, че те са малко в контакт с бебето, когато е будно. Бебето чака за внимание. Така че не бъдете безразлични, когато то ви призовава с плач.

Във всеки един от тези три описани случая, майката чува така наречения призивен плач, който се състои от редуващи се периоди на плач и паузи. И ако на детето не се обръща внимание, паузите стават по-къси, а вика по- продължителен. Вземете бебето в ръцете си, потупайте го по гърба, минавайки с ръката си върху корема му (движението е по-добре да се направи по посока на часовниковата стрелка), после по гърдите, по главата... Бебето ще се успокои. Значи то се нуждае от вашето внимание. Въпреки това то продължава да плаче? Ако детето върти главата си, отваря устата си и облизва устни, най-вече, то е  гладно. Гладен плач започва с призив. Но ако не получи храна, то плаче и се ядосва, а след това пристъпва към задавяне от вик. Едно от основните правила на поведение на майката, когато детето плаче - да го вземе и да го сложи на гърдата. Ако детето плаче в ръцете ви, сложете го на  гърдите и го поклащайте. Ако бебето не се успокои и отказва да приеме гърдата, трябва да се търсят други причини за недоволството му.

Умората и общ дискомфорт е честа причина, детето да капризничи и да хленчи. Плач, ако иска да спи, е придружен от прозяване, детето затваря очите си и трие ръцете си. Сложете го в детската количка или бебешкото креватче, пейте му приспивна песен - гласът на майката го успокоява.

Ако на детето му е студено или топло, недоволството, също може да изрази с плач. "Открийте тази ситуация по няколко начина. Докоснете върха на нослето. Ако нослето е топло, означава, че и на детето му е топло и уютно. Ако върхът е горещ, най-вероятно, на детето му е горещо и трябва да махнете един слой от облеклото. Ако сте в къщи, съблечете вашето бебе, и му дайте вода.

Ако носа на бебето е студен, означава, че детето чувства студ. Сигурен знак, че на бебето е студено, когато започне да хълца. Можете също така да докоснете ръчичката на бебето, не толкова дланите и малко по-високо - предмишницата, защото ръцете може да са хладни, но на  детето да е топло. Студено ли е трябва да го покривате или облечете топло.

Друга често срещана причина за плача - мокри и мръсни памперси. Обикновено преди действителния момент на уриниране или дефекация бебето издава звук, като скърцане или хленчене и след действието, ако майката не окаже никаква помощ, тези звуци могат да станат вик на недоволство. Дискомфорта в този случай може да се влоши и от дразнене на кожата.

Етикети

плач, помощ, бебе, дете, майка, ,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа