Подагра /Хиперурикемия/

прегледана 3452 пъти | добавена на 20.03.2013 г.

Подагра /Хиперурикемия/

Какво представлява подаграта?

Подагра - една от най-старите болести, описани в медицината. През V век пр. Хр., Хипократ описва като "подагра" (от гръцките думи "по" -  крака, и "агра" - капан) остра болка в краката. Тя се нарича още "болест на крале или  кралска болест, болестта на аристократи, дори се е смятала за белег на гениалност. От нея са страдали такива известни хора като Леонардо да Винчи, Александър Велики, много от членовете на семейство Медичи, Исак Нютон, Чарлз Дарвин. И този списък е далеч непълен.

Подаграта се характеризира с внезапни, тежки пристъпи на болка, зачервяване и болезненост в ставите, често в основата на палеца. Нездравословният начин на живот е основният причинител на заболяването подагра.

Както много векове назад, подаграта често избира за свои жертви хора с висок стандарт на живот. Ето портрета на един типичен "подагреник": активен, обичащ удоволствията, мъж на средна възраст, заможен, често на ръководни позиции, много темпераментен (обикновено холерик).

Пикочната киселина - причина за подагра

Сега подаграта се отнася към болестите с "нарушен метаболизъм" и се свързва с отлагане на солите на пикочната киселина в тъканите на тялото, най-често в ставите и бъбреците. Повишеното съдържание на пикочна киселина в кръвта и извънклетъчната течност, което е следствие на повишеното съдържание на пурини в храната, която употребява  човека, и недостатъчното отделяне на пикочна киселина.

Пурините са важен компонент на нуклеиновите киселини, намиращи се в клетъчната ДНК. Един от продуктите при разграждането на нуклеиновите киселини е пикочната киселина. Нейният излишък в организма може да доведе до кристализация и отлагане в различни тъкани, особено в ставите, което често води до болезненост и за дълго не  спират атаките.

Важна роля играят и бъбреците, главният филтриращ орган. Отлагането на кристали от пикочна киселина може да доведе до образуване на камъни в бъбреците. Бъбреците на пациенти с хронична подагра могат да бъдат значително увредени до пълното им отказване, ако не се прибегне до лечение.

Концентрацията на кристали пикочна киселина в ставите

Не на всички хора, повишената пикочна киселина в кръвта, ще доводе до развитие на подагра. Рискът от развитие на това заболяване се увеличава, ако лицето има и други заболявания, свързани с обмяната на веществата. Някои лекарства, като диуретици, за да отстранят излишната течност от организма, повишават нивата на пикочната киселина в кръвта и увеличават риска от получаване на подагра.

Понятието"подагра" обединява в себе си следните патологии: повишени нива на пикочна киселина, остри пристъпи, отлагане на кристали пикочна киселина в различните тъкани.

Повишените нива на пикочна киселина, причинени от неправилната обмяна на веществата, се наследява генетично чрез определени дефекти на ензимите, участващи в синтеза на пикочна киселина, но с правилно хранене може да се попречи на острите пристъпи на подагра и отлагане на кристали в тъканите. Само 10% от хората с високи нива на пикочна киселина в кръвта, страдат от подагра. Въпреки това, при по-високи нива на пикочна киселина, по-голям е рискът от възпаление на ставите, водещо до остри болезнени пристъпи.

Много често придружаващи подаграта проблеми са затлъстяване, диабет, хипертония, повишени нива на мазнини (липиди) в кръвта. Изключително рядко е човек да се разболее от подагра при нормално телосложение, правилно хранене и водещ активен начин на живот.

Видове Подагра

Подаграта може да бъде разделена на два основни вида: първична и вторичнаПървичната най-често е породена от фактори, свързани с начина на живот, наследствени дефекти в обмяната на веществата, прием на лекарства и други. При вторичната подагра се наблюдава в резултат от други заболявания: затлъстяване, захарен диабетповишено кръвно налягане, метаболитен синдром, бъбречна недостатъчностлевкемия и др. Няколко са основните рискови фактори, които могат да провокират развитието на подагра.

Заболяването може да напредва през четири етапа:

 • Безсимптомна хиперурикемия- на този етап, пациентът е с повишени нива на пикочна киселина в кръвта, но без други симптоми. Пациентите на този етап обикновено не се нуждаят от лечение.
 • Остра подагра, или остър подагрозен артрит- често възниква през нощта и може да бъде предизвикана от стресови събития, алкохол или наркотици, или наличие на друго заболяване. След няколко дни до 3 седмици пристъпът спонтанно отзвучава. Острият подагранозен пристъп е придружен от общи признаци на възпаление – температура, левкоцитоза, увеличаване на СУЕ. С течение на времето обаче пристъпът може  да продължават по-дълго и да се появяват по-често.
 • Междупристъпен стадий- безсимптомен интервал между два подагранозни пристъпа
 • Хронична подагра с образуване на тофи и необратими изменения на ставите- в този етап на болестта е причинила трайно увреждане на засегнатите стави, а понякога и на бъбреците.


Подагра - типична мъжка болест

Подаграта може да се причисли към мъжките заболявания, тъй като жените средно 7-8 пъти по-малко вероятно е да страдат от това заболяване. В индустриално развитите страни, броят на възрастните мъже страдащи от подагра е 20-25%, докато броят на жените е само около 3%. Независимо от факта, че при много хора в млада възраст нивото на пикочна киселина в кръвта се увеличава, първата атака на подагра при мъжете се появяват към 30-45 години, жените - 50-60 години. Следва да се отбележи, че през последните години се наблюдава увеличение в честотата на подагра в по-млада  възраст.

Причини - Подагра

Някои рискови фактори са свързани с развитие на хиперурикемия и подагра:

 • Наследствена предразположеност
 • Полът и възрастта са свързани с риск от развитие на подагра, той е по-често при мъжете, отколкото при жените и по-често при възрастни, отколкото при деца.
 • Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на хиперурикемия и подагра
 • Пиенето на твърде много алкохол може да доведе до хиперурикемия, защото тя пречи на отстраняването на пикочната киселина от организма.
 • Ядене на прекалено много храни, богати на пурини може да предизвика или да усложни подагра при някои хора.
 • Ензимен дефект, който пречи на тялото да разгражда пурини причинява подагра

Развитието на подагра е свързано и с употребата на голям брой лекарства, сред които диуретици, лекарства, използвани при органни трансплантации, както и ниски дози аспирин. В момента между 45 и 60% от хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, приемат ежедневно ниски дози аспирин с профилактична цел. Аспиринът, и то приеман в ниски дози, притежава способността да повишава нивата на пикочна киселина и по този начин може да увеличи опасността от развитие на подагра. Едновременният прием на диуретици може още повече да влоши ситуацията.

Симптоми - Подагра

Първият признак на болестта е появата на белтък в урината. Появяват се болки в поясната област, увеличава се диурезата. При около 30% от заболелите артериалното налягане се покачва. Съдържанието на пикочната киселина в кръвта е постоянно и значително увеличено. Често в бъбречното легенче се образуват уратни камъни, които причиняват уроколики. В повечето случаи постепенно се развива бъбречна недостатъчност.

Ето един примерен "сценарий" за протичане на болестта. Ако болката се появи, то обикновено е внезапна и през нощта. Палеца на крака е зачервен и е подут. Вие имате усещане за парене в ставата, която не може да бъде докосната. Днес, много хора не могат да се откажат от удоволствието на обилно хранене. Но затова, както знаете, трябва да плащат, съответно с безсънни нощи и болезнени пристъпи. Трябва да се отбележи, че неправилното хранене ще доведе до подагра само при наличието в човека на генетични дефекти, които водят до получаване и отделяне на пикочна киселина в организма независимо от правилата.  

Храненето не причинява подагра, а само я стимулира.

Диагностика - Подагра

За поставяне диагноза подагра имат значение следните симптоми: внезапна поява на остра и продължителна болка в големия пръст на крака или глезенна става, зачервяване и отточност, трудни движения на ставата. Също много важно е да се провери нивото на пикочната киселина в кръвта или наличието на бъбречно възпаление и бъбречни камъни.

Диагнозата на подаграта е лесна. Първо се изследва кръвта за пикочна киселина. При вече наличен пристъп - примерно на коляно, се “изтегля” течност от колянната става (под микроскоп се търсят кристалите, в които се отлага киселината). За поставяне на диагнозата се правят се още много изследвания като ставна ехография (с която се разпознава кристалният артрит сред другите видове артрити), рентгенова снимка и т. н. Лечението е медикаментозно.

Лечение - Подагра

Лечението на подаграта се назначава от ревматолог. За овладяване на острия пристъп на подагра се прилагат нестероиодни противовъзпалителни средства, кортикостероиди или колхицин. Между пристъпите е важно да бъде намалено нивото на пикочната киселина. Това се постига по два начина. При запазена бъбречна функция се прилагат медикаменти, които увеличават екскрецията на уратите – урикозурици (Desuric) като в началото на лечението се включва и НПВС или колхицин за предотвратяване на пристъп. Алкализирането на урината също влиза в съображение. Потискане производството на пикочна киселина е другият важен момент в терапията. Това се постига от една страна с ограничаване на алкохола, тлъсти меса, карантия, богата на белтъци храна, както и промяна в съпътстваща рискова терапия. Медикамени, инхибиращи продукцията на урати са също показани, напр. Alopurinol . Прилагат се и други подходи. В отеделни случаи е показано и оперативно лечение.

За намаляване образуването на пикочната киселина и по-бързото и елиминиране се препоръчва следното:

 • Ограничаване употребата на месни храни и определени видове риба, които съдържат пуринови съединения. Прекратяване за дълго време употребата на алкохол и солени храни. Ограничаване на всички захари. Увеличаване употребата на чиста или минерална вода.
 • Избягване употребата на силни диуретични лекарства и също аспирин.
 • Активизиране на бъбречната функция и съответно отделяне на горепосочените “ микро кристали/ от урината. За целта могат да се използуват различни биоактивни вещества като например Corn Silk herbs, Uva ursi, Horsetail, ,Blueberry fruit и други.
 • Активизиране чернодробната функция, за по-бързото разграждане на пуриновите съединения.
 • За всички хора с наднормено тегло се препоръчва диета и поне два пъти годишно да изпълняват програма за “ендогенно очистване на организма” от токсични метаболити.

 

Етикети

подагра, пикочна киселина, днк, пурини, бъбрек, лечение, диагностика, ,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа