Прекомерно изпотяване (Хиперхидроза)

прегледана 3133 пъти | добавена на 28.05.2013 г.

Прекомерно изпотяване (Хиперхидроза)

Причината за прекомерното изпотяване (хиперхидроза) е прието да се счита високата температура или физическата активност. Но има моменти, когато такова състояние е знак за развитие на болест.

Причина номер 1: Психогенна

Ако при вълнение, страх или подобно състояние силно се изпотяват локални участъци на тялото (ръцете, подмишниците, назолабиалния триъгълник, краката, гърба), то причината е в лековъзбудимата нервна система. Има моменти, когато само дланите започват да се потят при мисълта за предстоящото ръкуване.

Какво да правя?
Помощ само от психотерапевт и невролог.
Първоначално експертите установяват провокиращите фактори, след това назначават успокоителни и билки, провеждат се и сеанси по психотерапия. Като помощни средства, можете да използвате специални подсушаващи лосиони и течен талк.

Причина номер 2: Повишена телесна маса

Известно е, че хората с наднормено тегло се потят повече и по-силно. Това е логично, тъй като голямото тяло произвежда повече топлина, а дебелият слой мазнини препятства топлообмена. А тялото се нуждае от нещо, което да го охлади, и единственият начин е изпотяване.

Какво да правя?
Отслабнете.
И докато това стане, вземайте душ поне два пъти на ден и използвайте антиперспиранти (алуминиев хлорхидрат), от народната медицина (стипца и отвара от дъбова кора).

Причина номер 3: Климакс или юношеството
При жени на 45-50 години
намаляват нивата на половите хормони (естроген и прогестерон), при девойките напротив се увеличават. За тези периоди, характеризиращи се с хормонални промени, като последица е нарушената терморегулация.

Какво да правя?

Една жена в менопауза трябва да приема специални препарати. Можете също да опитате инжекциите с Ботокс, те се прилагат в мишниците (той потиска активността на потните жлези). При подрастващите просто да им се обясняват правилата за лична хигиена.

 

Причина номер 4: Повишена функция на щитовидната жлеза
Хипертироидизъм
- т.нар заболяване, при което са повишени нивата на хормоните на щитовидната жлеза (тироксин и трийодтиронин). В резултат на това се ускорява обмяната на веществата, което води до тежко изпотяване и чувство на топлина, дори в студено време. По-късно се присъединяват симптоми на безсъние, силна раздразнителност, слабост.
 
Какво да правя?
Консултирайте се с ендокринолог и започнете курс на лечение.

 

Причина номер 5: Вегетативносъдова дистония
Това заболяване е на вегетативната нервна система
, при което включително се нарушава и топлообмена. Работата е в това, че при вегетативната дистония несвоевременно съдовете се разширяват и свиват, и поради това се нарушава възприятието за температурата на околната среда.

Снимка: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

 

Какво да правя?
Консултирайте се с невролог
, занимавайте се с фитнес, изключете от хранителния си режим храни, които предизвикват изпотяване, - пикантни храни, кафе, подправки, мед, алкохол.

Причина № 6: Генетична

В този случай, борбата с изпотяването е най-трудна. Проблемът е наследствен и се характеризира с много силна миризма на пот. Нито храненето, нито общото здравословно състояние може да повлияее.
 
Какво да правя?
Всеки ден най-малко по два пъти трябва да си вземате душ и сменяте дрехите си. Между другото, дрехите е по-добре да бъдат от естествени тъкани. Използвайте специална пудра, която поглъща миризми.

 

Причина номер 7: Продължителната употреба на антибиотици
Терапията с такива средства драстично
променя чревната микрофлора, като следствие, разтройва се периферната нервна система, което води до тежко изпотяване.

Какво да правя?
Възстановяване на чревната флора.
Затова ще помогне киселото мляко или продукти, съдържащи живи бактерии, както и мултивитамини.

 

Причина номер 8: Бременност
Изпотяване,
което е по-често през първото тримесечие, когато организма се пренастройва към променящия се хормонален фон (нивото на някои хормони пада, на други се повишава). Бързото повишаване на теглото, също води до нарушаване на терморегулацията. Ако теглото е значително във втория и третия месец може да се увеличи изпотяването.

Какво да правя?
Достатъчни са обичайните хигиенни процедури.
Лечение не се изисква.

Етикети

изпотяване, пот, хиперхидроза, климакт, менопауа, дъбова кора, наднормено тегло, затлъстяване, страх, вълнение, хипертироидизъм, дистония, антибиотици,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа