Семенна течност /сперма/

прегледана 4226 пъти | добавена на 12.03.2013 г.

Семенна течност /сперма/

Сперма или както се нарична още семенна течност е вещество, което се отделя от мъжкия полов член при еякулация. Спермата е преносител на мъжките полови клетки - сперматозоидите, произвеждани в тестисите на мъжкия индивид. Тя е съвкупност от овлажняващи вещества, отделени от жлезите на Купър, простатен секрет, хормони и сперматозоиди.

Нормалната човешка сперма е средно гъста течност с бял, до жълтеникав или пък леко синеещ цвят, със силно специфична миризма. В нея се виждат бели ивици (резки) и части, които са по-скоро безцветни. Във въздушна среда много бързо губи своята гъстота.

Видът и количеството на спермата са индивидуални и силно се повлияват от честотата на семеизпразване. При по-честа дейност на половите органи тя е светло бяла и гъста. При продължително въздържание спермата става по-жълтеникава. За нормални стойности се приемат от 2 до 10 мл или от около половин чаена лъжица до цяла супена лъжица.

Спермата е: около 60% простатен секрет, а само от 2 до 5% сперматозоиди. С перамата още се съдържа и фруктоза, която служи за енергийно депо на семенните клетки, тестостерон, цинк и други вещества помагащи на сперматозоидите за оплождане на яйцеклетката.

Сперма може да бъде отделена както при оргазъм, така и неволно, най-често през нощта или т. нар. нощна полюция, характерна за възрастта на пубертета.

Чрез спермата могат да се предават полово предаваните болести като СПИН, сифилис, гонорея, трипери др.

Оплодителните качества на спермата зависят от много фактори. Най-вече това е броят на сперматозоиди в грам семенна течност, които нормално трябва да бъдат над 10 милиона. За по-малки стойности ефект оказват стресът, влошената околна среда, носенето на тесни панталони, алкохолът, тютюнопушенето и наркотиците. За доказване на техният брой се прави медицинско изследване, наречено сперматоцитограма.

Сперматозоидите зреят за около 70 дни, което означава, че ако се предприемят мерки за подобряване качествата на оплождане, те няма да настъпят веднага. Трябва да се има предвид, че нормалната температура в „инкубатора“ за сперматозоиди – тестисите – е по-ниска от нормалната телесна температура с около 3-4 градуса. Поради тази причина тестисите са извън коремната кухина. Затова тесните панталони и гащи, всякакъв вид прегрявания като сауна, гореща вана, дълго стоене в седнало положение и др. влошават репродуктивната способност на мъжките индивиди.

Етикети

сперма, семенна течност, тестостерон, цинк, еякулация, еякула, хормон, простата, ,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа