Шизофрения-Психично разстройство

прегледана 2358 пъти | добавена на 08.03.2013 г.

Шизофрения-Психично разстройство

Шизофрения - това е едно от най-тежките биологичи заболявания в психиатрията. Общественото мнение за болестта е далеч от реалността и отразява не научно и медицински, а така както болестта се изобразява във филми и сензационни новини.

Шизофрения

Първо, шизофренията не е раздвоение на личността, а нейното нарушаване. Неудачна е думата "раздвоение" не означава, че болния има много личности, а факта, че пациентът е откъснат от реалността. И, за да бъдем по-точни, това е заболяване на прекъсване на мислите, чувствата и поведението.

Това заболяване се наблюдава от лекарите още от древни времена. Понятието на шизофренията било богато и включвало редица заболявания, които по-късно започват да се разглеждат отделно (маниакално-депресивна психоза, аутизъм, тежки обсесивно-компулсивни състояния, истерия, и много други.) Тъй като се е смятало, че шизофренията води до слабоумие, най-често името на болестта е било "ранно слабоумие. Понятие не по-малко погрешно от "раздвоение на личността". Европейските лекари се придържат към по-консервативна теория, свързана със слабоумие, и по-рядко поставят диагнозата шизофрения, отколкото техните американски колеги, които  виждат шизофрения като цялостно заболяване. В резултат на това през 50-те години на 20 век в САЩ,  диагноза шизофрения  поставяли два пъти повече, отколкото в Европа. В момента, когато заболяването е с всеобщо признати критерии, честотата му е еднаква сред всички култури и страни в света: около 1% от населението страда от шизофрения, поравно мъже и жени. При мъжете обикновено първите признаци на заболяването се наблюдават в по-млада възраст (15- 25 години), а при жените по-късно (25-35г). Практически никога, болестта не започва до навършване на 10 или след 50 години.

Макар че, като цяло, честотата на шизофренията е универсална, има някои географски различия. Например, в северното полукълбо честотата е по-висока при хора, родени между януари и април, а в южното полукълбо - от юли до септември. Няколко теории се опитват да обяснят този феномен, предполага се, че се причинява от вирус, от сезонните промени в хранителния режим и продължителността на излагане на дневна светлина на ден.

Шизофренията е по-често в гъсто населените райони, особено в големите градове с повече от един милион жители. Ако и двамата родители страдат от шизофрения, шанс на градското дете да заболее от това заболяване е два пъти по-висока, отколкото ако са родени в селските райони.

Първоначалното разбиране за шизофренията е с чисто клинични и диагностични методи от края на 19 и началото на 20 век, а не може да покажат структурни промени в мозъка. Съвременните методи за научни изследвания доказват малък размер на различни структури на мозъка, особено на хипоталамус, за прекъсване на нервните клетки в различни слоеве на кората на мозъка, повишаване на концентрацията на допаминовите рецептори, намаляване на невроните, които произвеждат на невротрансмитера ГАБА и много други промени, включително на намаляване в дейността на аденозин трифосфат (ATP ), намалена консумация на глюкоза от фронталните лобове на мозъка, и така нататък.

Един от най-чувствителните тестове е да се проследява движението на окото на пациента с шизофрения. До 85% от пациентите не са в състояние плавно да следят движещ се предмет с очите си. Вместо плавно движение на очите, имат потрепване. Друг чувствителен тест - "назвателен" тест, когато пациентът е помолен да назове най-много думи - съществителни - започващи с една и съща буква (да речем "н"). Шизофреника рядко може да  нарече повече от 5 думи. Разбира се, трябва да имате предвид да не е срамежлив човек, факторите на образованието и ситуацията. Съществува голямо разнообразие от психологически тестове, които откриват патологичното мислене, но няма тестове, които гарантирано да могат да идентифицират шизофренията.

Генетиката намира щети на различни гени при пациенти с шизофрения, но не е намерен един доминиращ ген, който да определи болестта. Грешката на много гени в комбинация по-скоро може да бъде обвинена за причиняване на болестта. Въпреки това, най-честите промени са на дългата дръжка на 5,11 и 18 хромозоми, на  късата дръжка на 19 хромозома и Х-хромозомата. С всичко това, диагнозата на шизофренията остава клинична т.е. отразява функционални промени в организма, а лабораторни методи се използват само за изследователски цели.

Статистически погледнато, вероятността от шизофрения е:

    Общ брой на населението - 1%
    Брат или сестра с шизофрения - 8%
    Дете, което има един болен родител  - 12%
    Братски близнак на пациента - 12%
    Детето, чиито двамата родители са болни - 40%
    Еднояйчните близнаци болни - 47%

Честотата е по-висока сред последните имигранти, при бедните и развиващите се страни. Това е влиянието на стреса върху тежестта на заболяването. В миналото, хората с шизофрения не са давали почти никакво потомство поради инвалидност, дългосрочна хоспитализация и отхвърляне от обществото и репродуктивната функция. В момента  раждаемостта при пациенти с шизофрения не се различава от тази в общата популация.

Етикети

шизофрения, психично разстройстово,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа