Средиземноморската диета е полезна за сърцето

прегледана 1181 пъти | добавена на 06.03.2013 г.

Средиземноморската диета е полезна за сърцето

Сътрудници от Барселонския университет (Испания) заявяват, че средиземноморската диета има много плюсове: тя намалява риска от инсулт и инфаркт, а рискът от преждевременна смърт при хора, изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания е висок.

Испанците първи изследвали ефектите от средиземноморската диета (морски дарове, зеленчуци, плодове, ядки) на хората, изложени на висок риск от сърдечно-съдови заболявания. В експеримента участвали 7447 лица на възраст на възраст от 55 до 80 години, с наднормено тегло, диабет и пристрастяването към никотина.

Доброволците получавали дневно по пет порции плодове и зеленчуци, употребявали  риба, бяло месо и зърнени храни най-малко три пъти седмично. Някои допълвали диетата си със зехтин или ядки. Те също имали право да пият чаша червено вино на ден. Но сладки, нишестени храни и преработени меса те трябвало да откажат.

В рамките на 5 години, 288 участници имали сърдечен пристъп или инсулт. Някои от тях са починали от сърдечно-съдови заболявания. Като цяло, пристъпи са имали 3,8% от доброволците, които придържащи се към средиземноморска диета с високо съдържание на маслиново масло, 3,4% от онези, които допълвали диетата с ядки, и при 4,4% от тези, които употребявали храни с ниско съдържание на мазнини. Експертите установили, че привържениците на средиземноморската диета до 30% по-малко вероятно е да станат жертва на сърдечен удар, инсулт и сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, които избират храни, които са с ниско съдържание на мазнини.

Средиземноморска диета

Етикети

диета, храна, инсулт,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа