Тайните на дълголетието, Старостта може да бъде лечима

прегледана 1490 пъти | добавена на 18.07.2013 г.

Тайните на дълголетието, Старостта може да бъде лечима

Стареене – това е съгласувано отслабване на функциите на различните системи на тялото. Именно съгласувано. Защото, когато с възрастта само сърцето започва да работи сравнително по-лошо, а всичко останало работи непроменено - това е болест, не стареене.

Така че, защо човек остарява?

В науката преобладава становището, че хората остаряват, защото в клетките им на първо място, в техните гени се натрупват грешки, всичко постепенно се обърква и нарушава, и в крайна сметка човек умира. И с това нищо не може да се направи.

Учени решиха да погледнат на процеса на стареене, въоръжни с хипотезата на известния биолог Аугуст Вайсман, като считат, че човешкия организъм (както и повечето живи организми) носи в себе си специална програма на смъртта, която в определен момент от живота задейства. Стареене "измислица" на еволюцията, за да се увеличи натиска на естествения подбор. Но на хората, този механизъм вече не е необходим, защото човечеството е престанало да еволюира. Тези животни се приспособяват към външната среда, а човек се стреми да приспособи средата към себе си, а именно ако искаме да летим, ние изграждаме самолет, и не чакаме да ни пораснат крила на гърба. И тъй като това е така, ние трябва да намерим начин да забавим механизъма, който води до смъртта на човека, поради застаряването на населението.

И все пак само преди 10 години, ако някой декларира, че не може да остарее, това щеше да звучи като пълна ерес. Сега сме сигурни, че старостта е лечима и е реликва от миналото, резултат на наследството на човека от животните. Ние сме наследили редица животински гени, които са напълно ненужни и дори вредни, и трябва да бъдат премахнати. Но на биолозите не е по силите извършването на такава задача, още повече, че премахването на дори един-единствен ген може да доведе до нежелани и необратими последствия. Подходът на екип от учени, е по-мек и по-обратим. Те не искат да унищожат гените на стареенето, а да прекъснат смъртоносния сигнал, който тези гени изпращат... Като че ли е намерен начин да се направи.

Фактът, че свободните радикали са заплаха за нашия организъм, е известен от 50 години насам. Но било съвършенно неясно откъде се получават. Сега е ясно, че производителите на свободните радикали, които причиняват стареене са митохондриите в клетките. Вече са намерени вещества, които могат да проникнат в митохондрията и да се натрупват там.

Тази конструкция е тествана успешно върху животни. В началото на опитите, било прието, че синтетичното вещество, което се "бори" с токсичните форми на кислород в клетката, може да увеличи продължителността на живота. Въпреки това увеличаването на продължителността на живота - не е най-важното нещо. По-важното е, физиологичния процес на стареене драстично да се забави или дори да се спре. Животните, на които бяхме дали препарат, живяха до дълбока старост здрави и активни, а след това изведнъж, в рамките на няколко дни или дори часа, умирали.

Проучванията при животни са показали, че това вещество помага при макулна дегенерация, катаракта, глаукома, загуба на имунитета, старческо безплодие и редица други заболявания.

В края на тази година ще бъдат готови препарати, с които да се  "нахранят" с хапчета първите пациенти против "старост" в клинични проучвания. Сега се провеждат многобройни тестове върху животни. Вече има опити върху мухи, раци, мишки, плъхове, кучета, котки, коне, риба (и дори на мечка от цирка), на които вещество действа положително.

Освен концепцията за продължителност на живота,  има - здрав живот. Така че това е основната цел на учените - а именно да продължим да живеем  здрави и активни.

Етикети

дълголетие, старост, стареене, ген, свободни радикали, заболявания, макулна дегенерация, катаракта, глаукома, имунитет, безплодие,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа