Ваксина за диабет тип 1

прегледана 1862 пъти | добавена на 26.07.2013 г.

Ваксина за диабет тип 1

Ваксината е създадена от лекари в Станфордския университет по медицина, в сътрудничество с колеги от изследователски центрове в САЩ, Австралия и Холандия.

Международен екип от учени е разработил ваксина, която програмира имунната система да не атакува клетките, които произвеждат инсулин. Под влияние на ДНК другите имунни клетки спират възпалителната реакция, насочена срещу клетките на панкреаса.

Препарата е тестван на 80 доброволци, които 12 седмици са получавали ваксина вътремускулно. В резултат на това изчезват клетките настроени против проинсулина, а се повишават нивата на пептидите в кръвта. Това означава, че производството и узряването на проинсулин, се връща към нормалното. Нежелани ефекти върху имунната система не са идентифицирани.

Сега действието на ваксината се съхранява в продължение на 2 месеца. Учените планират да продължат тестване на ваксината върху голям брой участници, и да се увеличи срока на нейното действие.

Етикети

ваксина, диабет, захарен диабет, панкреас, проучване, изследване,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа