Всичко за кърменето - Как да увелича кърмата част I

прегледана 7853 пъти | добавена на 08.02.2013 г.

Всичко за кърменето - Как да увелича кърмата част I

Хормонът пролактин е главния виновник за производството на кърмата, а от своя страна той зависи от сукателната активност на бебчето. Той кара клетките на млечните жлези да я произвеждат. Бебето след поставяне на гърдата започва да суче, като с това започва и производството на пролактина, като след няколко минути започва да се увеличава.

Трябва да се знае, че всички имаме пролактин, дори и мъжете, но при тях концентрацията е много занижена. 
Добре е кажем, че пролактинът ОСНОВНО се образува в малките часове на нощта и по-точно от около 3 до около 8 сутринта при налична сукателна активност. Пролактинът, който се образува минути след започване на кърменето, образува млякото само няколко часа след непосредственото си изработване, или иначе казано, кърмейки бебето сега, то млякото е образувано от предходно изработения пролактин, а сега изработваме пролактин за следващото хранене.

Пълноценното стимулиране на гърдите за достатъчен синтез на пролактин е възможно тогава и само тогава, когато детето държи зърното правилно.


Количеството кърма зависи от три неща:

  • правилно положение
  • честота на кърменията 
  • нощни кърмения

От друга страна отделянето на самата кърма става под действието на друг хормон - окситоцин. Проявява се почти веднага след началото на кърменето и повлиява на съкращаването на клетките на гладката мускулатура около алвеолите на млечната жлеза, което от своя страна води до изстискване на събраната в тях кърма и движението й по каналите. Изтичането на кърмата в резултат на сукателната активност на детето и се нарича рефлекс на окситоцина. Това явление жените го описват като набъбване на гърдите, а майките като прилив на кърмата. Действието на хормона изключително много зависи от емоционалното състояние на жената. За синтезиране на окситоцина спомага както сукането, всички сетивни възприятия, като гледката, мирисът, характерното сумтене, даже мисълта за гладното дете. Той може да започне да се изработва непосредствено преди кърменето, и майката го забелязва по усещането за напълване на гърдите или за изтичането на кърмата. 
Често срещаното изтичане на кърма от другата гърда при кърмене също е резултат от действието на окситоцина.

Най-общо окситоцинът се синтезира и отделя както преди, така и по време на кърменето, като действието му се забелязва почти веднага. Ако майката е изплашена, има неудобна поза за кърмене, силно изморена или не може да се отпусне по време на кърменето, то окситоцинът няма да достигне нужните нива и мускулните клетки около алвеолите на жлезата няма да се съкратят и да помогнат на кърмата да изтече в каналите. Това означава, че на майката са нужни много спокойствие, увереност, добра стойка и обстановка по време на кърмене.

ВАЖНО: Лактацията може да се увеличи само когато се увеличи производството на нужните хормони. Влияние на изработването на пролактина оказва правилното захващане на зърното, честотата на кърменията и наличието на нощни кърмения. Емоционалното състояние на жената ще влияе за синтеза на окситоцин в нужните нива.

Сред кърмачките са много популярни рецептите за увеличаване на количеството на кърмата, те наистина имат ефект, особено ако майката, започвайки да ги пие, увеличи и броя кърмения от 6 на 8 например, и е твърдо уверена, че това средство ще й помогне.

Всяка майка, спазваща минималните условия за успешно кърмене, може да кърми детето колкото иска, без дори веднъж да изпие някое специално средство за повече кърма или да прави никакви специални процедури. 
Трябва да се знае, че лактогонните храни имат изключително силен психологически ефект, доказан с редица изследвания на Световната здравна организация, а не толкова лечебен. Някои майки приемат храни, които много обичат или са обичали. Това предизвиква у тях прилив на положителни емоции, следователно повишава производството на окситоцин, или както споменахме по-горе - самото оттичане на кърмата по каналите с свиване на гладката мускулатура, а не нейното количество. Други кърмачки използват необходимостта доста да се потрудят, а трети, майки, на които помагат изключително неприятни на вкус рецепти (един вид ето как се мъча само и само да има кърма, каква съм героиня, самооценката се повишава, удовлетворението е огромно, и по този начин се стимулира производството на окситоцин)

Ако майката разполага с доста свободно време и прави всичко, необходимо за детето си, като приема витаминозна или лактогонна храна. То това няма да й навреди! При положение, че майката кърми 6 пъти в денонощието и няма нощни кърмения, а детето смуче залъгалка и пие чай и вода, то нищо няма да помогне за предизвикване на стабилна лактация.

Все пак могат да бъдат по-силни билкови смеси, които оказват влияние на хормоналната система. Тези билкови смеси могат да предизвикат увеличаване на количеството кърма, но трябва да се приемат постоянно. Добре е да се знае, че с времето към тях се развива резистивност.

Някои лекари назначават медикаментозна терапия на кърмачките с цел увеличаване на кърмата. Тези медикаменти обаче увеличават  количествата пролактин в кръвта.

Излишният пролактин е сериозно хормонално нарушение. Ако майката е съгласна на това, не трябва да се практикува дълго. Добре е да се знае, че стабилна лактация все пак не се получава.

И все пак кърмата ако намалява, Какво да правя?

Трябва да определите така ли е наистина или няма смисъл да си усложнявате живота. Това е важно, тъй като според проучвания само при около 3% от жените, подозиращи проблеми с лактацията, се наблюдава реален недостиг на кърма, заради който трябва да се обърнат към компетентен специалист. В 60% от случите става дума за временен недостиг на кърма в резултат на неправилно организирано кърмене.. При около 37% от жените се наблюдава фалшив недостиг. Казано по-друг начин кърмата стига за изхранване на бебето, но майката си е вменила този недостиг и е измислила проблем.

Нека разгледаме в каква последователност и какви грешки трябва да премахнем, за да увеличим количеството кърма, при съмнения съмнения.

1. Положение на майката при лактация
Една от най-честите причини за недостиг на кърмата е безболезненият вариант на неправилното положение, когато майката, без да дава на бебето залъгалки и шишета, кърми при поискване, вярва, че детето лапа зърното на гърдата правилно, защото не й причинява неудобства, а всъщност детето захапва лошо зърното и гърдата не получава добра стимулация. Въпреки честото и нощното кърмене кърмата все пак не стига. 

2. Залъгалката 
Ако смуче залъгалка /биберон/, има реална опасност от „биберонено сукане”. Детето взима гърдата не съвсем правилно и не я стимулира достатъчно. Трябва да се знае, че при дете смучещо биберон, храненията са по-редки. 

3. Приема ли детето ви вода, глюкоза или чай срещу колики? 
Ако детето приема - кърмата не достига поне с толкова, колкото друга течност изпива детето. Ако детето ви изпива примерно 150 мл чай, това означава че то ще приема със 150 мл кърма по-малко. 

4. Приема ли детето Ви някакви лекарствени препарати (или смеси) в количество по-голямо от 10 мл на ден? 
Редица майки по лекарски съвет дават 1-2 пъти на ден медикаменти срещу дисбактериоза или лактазна недостатъчност. Обикновено е необходимо тя да се дава не по-малко от 10 дни в количество от 50 мл до 100 мл. Това също намалява количеството кърма, което детето изсуква. 


Преди да пристъпите към решаване на проблем свързан с лактацията, бъдете наясно с положенията по-горе. Може би на вашето бебе не му достигат точно тези 50-100 гр., които прекрасно се изработват сами, ако престанете да му давате допълнения към храната. Това е възможно без особено изменение на режима и т.н.

Ако детето е привикнало да се успокоява със биберон, чай гликоза или вода, ще му трябва известно време за да отвикне. Тук е много важна увереността на майката в правилността на действията й. Ако майката прояви характер и реши, че детето няма да смуче нищо повече, то се съгласява с нея бързо. Докато то забравя за биберона и периодично плаче, трябва да се опитате следното: в момента, когато подавате гърдата към бебето си, то прави няколко сукания, после изплюва зърното и започва да плаче. Тук не трябва да се опитвате да му запушите устата с гърдата (отначало детето чака обичайното шише с чай). Гърдата трябва да се скрие, докато детето се успокои и чак тогава да му се даде да суче отново, но в случай, че то е спокойно. 
За да прецените дали детето правилно захапва и суче от гърдата, е необходима консултация със специалист. Навярно всички педиатри биха ви помогнали в това начинание.

Всичко за кърменето - Как да увелича кърмата част II

Етикети

увеличаване на кърмата, кърма, пролактин, окситоцин, лактация, ,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа