Всичко за кърменето - Как да увелича кърмата част II

прегледана 3211 пъти | добавена на 04.03.2013 г.

Всичко за кърменето - Как да увелича кърмата част II

Справили сте се с проблема, но имате съмнения в количеството кърма?

Опитайте да пребройте колко пъти на денонощие пишка детето. Отстранете пелената /памперса/ и започнете да броите. Това е валидно ако детето Ви НЕ приема никакви други течности /вода или чай/. 
Здраво кърмаче на над 7 дни, трябва да уринира не по-малко от 6-8 пъти в денонощие, обикновено 12 и повече пъти в денонощие. Ако в продължение на няколко дни то пишка 6 и по-малко пъти в денонощие, то на бебето Ви му трябва дохранване, а на майката й трябват спешни мерки за увеличаване на количествата кърма. Ако уринира 6-8 пъти в денонощие, дохранване не му трябва, но е възможно кърмата с малко да не достига и лактацията на майката да има нужда от стимулиране.

Детето пишка повече от 8 пъти в денонощие, но съмненията ви остават? 

Опитайте да установите колко наддава седмично (разделете наддаденото за месеца на броя седмици). Минималното тегло, което трябва да качва вашето бебче е най-малко 125 гр. седмично, оптимално 200-300.

Ако детето наддава по 500 гр. /125гр седмично/ или по-малко месечно, кърми се при поискване и не получава нищо, освен кърмата, е необходима консултация с педиатър, тъй като най-вероятно има някакви грешки в организацията на кърменето и грижите за бебето, незабележими за неопитната майка (неправилно положение и подобни) или има проблеми в усвояването на кърмата.

Ако наддава повече КЪРМАТА ВИ СТИГА!

Ако детето проявява безпокойство по-често, отколкото би ви се искало, или гърдите ви са станали меки, но при това то пишка често и наддава добре, смело можете да не правите нищо за увеличаване на кърмата, тъй като тя е напълно достатъчна за отглеждането му.

Възстановяване на лактацията

Преди да пристъпите към мерки за увеличаване на количеството кърма, проверете за себе си какви грешки още допускате:

Колко пъти кърмите в денонощието? 
При положение, че са 5-8 пъти, стимулирането на гърдите ви не е достатъчно за произвеждане на необходимите количества кърма и поддържането на стабилна лактация.

Кърмите ли бебето в ранните утринни часове (примерно с 3 до 8)? 
Ако не кърмите или то е престанало да се събужда, наистина може кърмата да не достига заради недостатъчното стимулиране на пролактина. (Едно кърмене в 6 сутринта обикновено не стига).

Ако кърмите детето при поискване, то суче правилно, често пишка, но наддава лошо, при вас не става дума за малко кърма, а по-скоро за недостатъчно усвояване на кърмата. Причината за слабото наддаване е в нещо друго, това например може да бъде неудовлетвореност в контакта с майката или заболяване на детето - и в единия, и в другия случай е необходима консултация с педиатър.

Ако кърмата ви все пак е малко, но не сте започнали дохранване. Какво да правите?

1. Във всички случаи ви е необходима компетентна поддръжка, макар и по телефона.
За съжаление, в съвременното цивилизовано общество кърмещите майки не могат да получат нужната подкрепа от своите роднини или приятелки, тъй като и едните, и другите най-често нямат опит с успешно кърмене. Постарайте се да намерите най-близкия консултант по кърмене и обсъдете с него този проблем.
2. Постарайте се да организирате максимален физически контакт с детето. 
Не се опитвайте да го оставите веднага, щом заспи. Ползвайте кенгуру. Ако имате възможност, обувайте шорти и риза, за да усеща детето по време на кърмене голата кожа на гърдите и на краката ви. Организирайте съвместен нощен сън. Ако няма възможност през цялата нощ да спите с него, придърпайте креватчето му плътно до леглото си и протягайте ръка до него, то трябва да усеща постоянното ви присъствие. Но примерно в 4 сутринта го вземете при себе си. 
3. Научете се да го слагате да суче правилно. 
Деца, които имат опит в пиенето от шише и в смукането на биберон, много често не могат да съчат от гърда, недостатъчно дълбоко захапват ареолата. Майката може и да не я боли, защото не се стига да крайния вариант на неправилното положение (когато детето претрива с челюсти зърното), но гърдата се стимулира слабо, защото на езика лежи зърното и малка част от ареолата и детето ''изцежда само тях... Майки, които никога не са наблюдавали кърмене, трудно определят доколко бебето им суче правилно. Най-добрият вариант е да се обърнете към консултант по кърмене. При липса на такъв наблизо, намерете майка, която кърми по възможност не първо дете, при което детето трябва да не е ползвало биберони и шишета, а майката да не е имала проблеми със зърната нито в настоящия момент, нито по-рано. Невъзможно е да се научите да слагате детето правилно по книги и брошури! На снимките в списанията за родители не разчитайте, защото често на тях можете да срещнете деца, захапали неправилно гърдата. Това е най-важният момент във възстановяването на нормална лактация. Ако майката не може да поправи положението или смята безболезнения вариант на неправилното положение за добър, нито честите, нито нощните кърмения ще донесат желания резултат. 
4. Слагайте детето да суче по ваше искане на всеки час с изключение на нощната пауза (от 12 през нощта до 4 сутринта). 
Кърмене по искане на майката означава, че детето се слага да суче без значение на неговото състояние, тогава, когато това е нужно на майката. Ако то изявява и по друго време желание да суче, разбира се, трябва да му дадете. През нощта от 12 до 4, детето суче само ако само поиска.
5. Организирайте задължителни кърмения в ранните утринни часове. 
Ако детето все още се буди само в 3-4 сутринта, не се опитвайте да го приспите отново, а го накърмете. Необходими са ви 2-3 кърмения в интервала от 3 до 8 сутринта (времето, когато се образуват максималните концентрации пролактин). Ако детето е престанало да се събужда, трябва да навиете будилника за 4 сутринта и да му предложите да суче в 4, 6 и 8. То бързо си спомня вродения си навик да суче рано сутрин. Ако спи заедно с майката, никога не забравя два-три пъти да поиска да бъде накърмено. При майките и децата, които спят заедно, след около седмица става синхронизация на ритъма на съня. Майката се настройва по детето и започва да спи по-повърхностно. Когато то започне да мрънка през нощта, тя отваря едно око, подава му гърдата и продължава да спи. Детето спи и суче. Майката обикновено е в полудрямка или спи повърхностно (това е възможно само ако умее да кърми легнала в удобна поза, в която може да се отпусне). Като се насуче, то пуска гърдата и заспива дълбоко и майката също. После отново детето започва да спи повърхностно, може да се разхленчи и отново суче. Нощем има по няколко такива епизода. Количеството им се мени с възрастта на детето, изменя се и продължителността им. Но те не отпадат изцяло даже при по-големи деца. Детето на възраст 1,5-2 м., например, суче много активно от 5.30 - 6.00 до 8.00-9.00 сутрин. 
6. За известно време забравете за кантар и мерене. Оставете кантара на мира и по-добре го дайте на някого за седмица. 
7. Ако още не сте престанали - престанете да давате на бебето вода, чай или сок. Всяка течност, която то получава, предизвиква у него лъжливо чувство за засищане, намалява нуждата от сукане. Ако в продължение на денонощия детето ви е пило по 100 гр. вода, то е пило по сто грама по-малко кърма. 

8. Ако още не сте престанали - престанете да използвате залъгалка. Детето трябва да забрави, че може да суче нещо друго освен майчината гърда. (Може да си смуче юмручето или пръстчетата, но ако го видите да го прави повече от пет минути предложете му да го накърмите). 

9. Ще ви бъде необходима помощта на близките, защото в продължение на 1-2 седмици най-добре е нищо да не ви отвлича от детето. Този метод на възстановяване на лактацията се нарича метод на гнездото. Детето трябва да е минимално облечено, за да стимулира чрез допира на кожата си в майчината лактацията. Вие се стимулирате взаимно майката подтиква детето към по-често сукане, а то й осигурява повече производство на кърма. Просто няма да успеете да се занимавате с нещо друго. 

10. Бъдете готови за това, че детето, получило най-сетне неограничена възможност да бъде с майка си, колкото му се иска, може да увисне на гърдата за няколко часа, занимавайки се непрекъснато със сукане. Колкото по-изразено е това поведение, толкова по-голям стрес е преживяло то и не трябва да му пречите да го компенсира. 

11. Не се опитвайте да спазвате предишния дневен режим (разходки и т.н...). Отпуснете се и се заемете само с кърмене. 

12. Не се огорчавайте, че от честото кърмене гърдите ви са станали съвсем меки. Това е абсолютно нормално явление. При стабилна лактация гърдите през цялото време са меки и млякото се изработва само по време на кърмене. Проверете колко пъти пишка детето, броят трябва да се е увеличил. 

13. Седмица след началото на този опит можете да проведете първото измерване на теглото. След още една седмица измерете отново - така ще започнете да контролирате седмичното наддаване. Ако с всяка седмица то нараства, значи всичко е наред. 

14. След установяване на 11-12 уринирания в денонощие, продължавайте още 5-7 дни да кърмите на всеки час, след това за един ден дайте на детето свобода и кърмете само при поискване от негова страна. Ако детето отново иска да суче веднъж на 3-4 часа, потребността от сукане още не се е възстановила, продължавайте да кърмите на всеки час още седмица, после отново наблюдавайте и т.н. 

15. Повечето деца си изработват нов режим на деня примерно след 2-3 седмици, когато започва повече или по-малко постоянен ритъм на дневния сън. Сега детето ви трябва да суче, за да заспи и след събуждане. Много често се случва да поспи известно време, да стане неспокойно, майката да го накърми и то да продължи да спи. 

16. Ето как изглежда примерният режим на дете, което е възстановило вродената си потребност да суче често. Ако например детето е на 2 месеца и през деня спи четири пъти, се получава примерно такъв брой кърмения: преди и след четирикратния сън - 8 пъти (детето винаги заспива на гърдата, известно време спи сучейки и пуска, после суче отново след като се събуди), плюс кърмене вечерта, за да заспи и сутринта, като се събуди - получават се вече 10 пъти, плюс ранните сутрешни кърмения 3-4 пъти това са вече 14 пъти, освен това толкова малки деца имат нужда да се сгушат при майка си и докато са будни (обикновено именно тогава им се дава залъгалка или шише чай, защото майката мисли, че след като е сукало преди половин час, няма какво да иска отново а то търси физически контакт с нея, иска му се пак да усети близостта и нежността й, още малко да посуче не от глад, а по съвсем различна причина например, че му се пишка. Има деца, които имат нужда от кърмене, за да се изходят по малка или по голяма нужда, други искат да сучат веднага след пишкане или акане... Възможни са разнообразни варианти, но обикновено детето вече е получило залъгалка или дрънкалка. Такива кратки кърмения може да има примерно 5. Общо за денонощието се получиха 19. 

17. Има и друг начин да се преброят кърменията - детето трябва да се кърми преди и след сън и приблизително 1 път на 2 часа, докато е будно. Ако не суче 3 часа подред и не спи, значи пропускате някакви негови искания или вече е решило, че е безсмислено да иска... има деца с различни потребности, но кърменията за денонощие никога не са по-малко от 12. Ако при излизат по-малко значи ще ви трябва повече време за възстановяването на доверието във вас. 

18. Ако бебето пишка 12 пъти в денонощието, суче не по-малко от 12 пъти без значение по кое време, почнало е да наддава по 200 и повече грама седмично справили сте се с проблема. 

19. Не бързайте да се отказвате от усилията си. Стабилната лактация се получава примерно 1-2 месеца след раждането. Колкото повече време е минало от раждането, толкова повече продължава възстановяването. Често майката чувства, че кърмата се е установила още на втория-третия ден, но все пак стабилен резултат се получава не по-рано от седмица и като минимум е нужна още една, за да се оформи устойчив навик у детето. Затова минималното време, което е необходимо да посветите на възстановяване на лактацията, е 2 седмици. 
В много случаи на жената й пречи да установи пълноценна лактация не липсата на 10-часов нощен сън или недостигът на време за разходка и пари за витаминни комплекси за кърмещи майки и пресни плодове в средата на зимата. 

Пречат основно две идеи, здраво вкоренени в съзнанието на съвременното общество: 
1. Детето не трябва де се носи на ръце и да се вдига при всеки плач, защото ще се разглези. 
2. Не трябва да спите заедно с него в едно легло това е вредно и нехигиенично, после няма да се отучи. 
Постарайте се да забравите за тези две глупости и ще ви стане много по-леко.

Всичко за кърменето - Как да увелича кърмата част I


Етикети

увеличаване на кърмата, кърма, пролактин, окситоцин, лактация, ,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа