Защо детето спи лошо?

прегледана 16607 пъти | добавена на 20.05.2013 г.

Защо детето спи лошо?

"Спи като бебе" - този израз се е превърнал в синоним на сладък сън. Затова много родители могат само да мечтаят,  как детето им да спи спокойно през нощта? Оказва се, че причините за неспокоен сън при децата са много.

Добрият сън показва, че детето е здраво. Ако бебето не спи, плаче през нощта, често се събужда, това тревожи родителите. Най-често проблемът със съня е  при кърмачетата и малките деца до 3 години. Всички нарушения на съня изискват задължителна консултация с невролог или сомнолог.

Снимка: Dynamite Imagery / FreeDigitalPhotos.net

 

До 1 година

Първото нещо, което трябва да попитате лекаря, обезпокоени от лошия сън на детето, колко трябва да спи бебето? Сънят на новороденото може да отнеме до 18 часа в денонощие. Различните стандарти са с минимални разлики. Според западните и американските невролози,  долната граница е до 14 часа сън в денонощие. Техните руски колеги считат за нормално 16 часа. Ако бебето спи по-малко - това е нарушение. Най-често това се случва при деца с перинатално увреждане на централната нервна система. Възможно е, в края на бременността или при раждането майката да е имала здравословни проблеми, и детето страда от асфиксия, хипоксия или има инфекция. В тези случаи, нарушенията на съня се проявяват не веднага, а след изписване от болницата.

Вторият задължителен въпрос - как бебето спи? Сънят на детето се състои от повтарящи се цикли по 45 минути средно, от които 15 минути - бърз сън и  30 минути - дълбок сън. При нарушения бебето спи много леко (увеличава се фазата на  бързия сън и бавно - намалява). Можете да го разпознаете по малките трепвания и движения на очите под затворените клепачи. Този сън е непродуктивен, детето не почива, както и централната му нервна система.

 

Лошия сън на детето може да бъде свързан с ...

• Нарушение на носовото дишане. На свободното дишане могат да попречат, както обикновено, секреция от носа и сухия въздух, при което лигавицата на носа бързо набъбва, или образува "корички", така и по-сериозни заболявания. Например, увеличаването на тимуса, рефлукс, което води до бронхоспазъм, също вродени анатомични особености на дихателните пътища - цепка на небцето, инфекции и назални алергии.

• Вродена ограниченост на носните пътища. Чест проблем при новородени. С израстването носните пътища се разширяват, но ако е вродена аномалия, ще се изисква хирургична намеса.

• Дефицит на витамин D3. Ако детето е родено без усложнения, винаги е имало добър апетит и изведнъж на 2-3 месеца, особено през зимата, започва да спи лошо - има вероятност от недостиг на витамин D3, като един от признаците за това са влажните крака и ръце. Най-често проблемът възниква при деца на възраст до 6 месеца.

• Лактазна недостатъчност. Обикновено, страдат кърмачета от 3 седмици до 1 месец. Лактазата помага за усвояването на желязо и калций и стимулира образуването на полезната микрофлора в червата. Но при някои деца  лактозата не се разтваря напълно, което води до чревни колики, оригване и подуване на корема.

• Рефлекс Моро. Това е двигателен рефлекс, когато при шум, внезапна промяна на положението, детето мята ръчички и краченца, а след това ги свива и гърчи. По  този начин детето се събужда. За решаването на проблема ще помогне специална възглавница, така наречената "гнездо". В нея детето се чувства по-удобно и меките стенички не дават на бебето да простира ръчички. Но ако рефлекс Моро продължи и след 5 месеца, това е причина да се обърнете към невролог. Може би детето има повишена възбудимост.

• Съзряване на посттонически рефлекс. Обикновено, след шест месеца детето започва да седи или става само. Понякога желанието да го направи е толкова силно, че мозъка дава команда за тези действия, дори и през нощта. В резултат на това, по време на сън в креватчето, детето сяда или се изправя на крака, и тогава се събужда. Задачата на родителите е да го успокоят от нервното състояние и отново да го сложат в леглото.

• Рефлекс уриниране. Към 9 месеца бебетата започват да разбират, когато искат да пишат. Детето чувства дискомфорт, но все още не може да се отнася с усещанията си така както трябва, така че започва да плаче, докато не го направи. Ако родителите са уловили връзката между плача и топлите памперси,  в този момент веднага трябва да сложите детето на гърне. Дори и да е в три през нощта.

• Нарушение на режима за пиене на вода. Шест месечното дете може спокойно да мине без храна или вода в продължение на 6 часа. Така че от сега нататък е по-добре да се спрат нощните хранения. Това важи и за водата. В противен случай, не само стомашно-чревния тракт не почива, но и бъбреците. Ако имате нужда да успокоите детето, по-добре да го направите с помощта на биберон.

• Соматични заболявания. Кожни прояви, дерматит, болки в корема, ОВИ и т.н. - нещо, което не е свързано с нервната система, може също да наруши съня на детето.

От 1 до 3 години 

В тази възраст се добавят други причини за лош сън.

• Промяна в двигателния режим. След една година, децата стават все по-активни. И ако през деня им се забранява да тичат и скачат,  след това през нощта може буквално в ушите на детето да звучат забраните, то е нервно и не заспива. Необходимо е повече ходене на разходка, но не в количка, а пеша. Полезна е и разходката преди лягане.

• Глистни инвазии. Най-често се диагностицират хелминти при децата на 2,5 години, тъй като на тази възраст те активно пъхат в устата си и облизват. В летния период се влошава положението на децата с болестта токсокариазис - " болест от пясъка".  В организма на човека паразита попада чрез замърсени ръце. Лечението е много трудно, тъй като ларвите се поселват в тъканите, предизвикващи силна болка в цялото тяло.

• Избягване на дневния сън. Ако детето спи следобед и започва да спи по-малко от 45 минути, това е сигнал за родителите, че е време да се премине на друг режим - да не спи два пъти на ден, а един.
 
Симптоми на безпокойство:

    Рязкото намаляване на общото количество на съня.
    Продължителен сън
    Повтарящи се движения - люлеене, усукване на одеяла.
    Пищи и плаче през нощта, особено ако детето се събужда със "стъклени" очи, и родителите не може да го успокоят.
    Странни пози- навеждане или клекнало положение.
    Гърчове и нощно напикаване.


Диагностика на нарушения на съня

В допълнение към обичайните ултразвук и електроенцефалография (ЕЕГ) се използва активно полисомнография, което позволява да се направи пълна оценка на структурата на съня на детето. Проучването се провежда в болница за една нощ. Родителите спят в една стая с детето.

 

Гаранция за добър сън - това е правилния режим. Малкото дете не разбира това, че е 21:00 часа. Но то разбира, че ако му се каже "Лека нощ" всичко е приключило,  пълната вана, приглушената светлина - това е време за сън. Забележка: Правилният режим включва и времето, когато се събужда детето, а не само слагането в леглото. Да предположим, че детето заспива в 21 часа. Събуждането е необходимо в обичайното време, например, в 8 часа сутринта.

Понякога бебетата объркват деня и нощта. Ясно е, че за родителите е истинско изпитание. Но в този случай, това поведение на детето е нормално. Обикновено към 4-ия месец кърмачето само започва да прави разлика, кога е светло и тъмно. Между другото, детето често не е "виновно", че се държи така. Може би майката в края на бременността е водила активен нощен живот или е имала безсъние, и бебето след като се роди, живее в нормален за него режим.

Често, деца и възрастни по време на сън скърцат със зъби. Причината не е хелминти, както сме свикнали да мислим. Заболяването се нарича "скърцане със зъби". Основната причина за това е пародонтоза, захапка, или анатомичните особености на конструкцията на долната челюст. Консултирайте се затова с вашия зъболекар.

Етикети

дете, сън, спи, лош сън, безсъние при децата, асфиксия, хипоксия, рефлукс, бронхоспазъм, дрматит, симптоми на безпокойство, диагностика на нарушения на съня,

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа