Здравен портал и онлайн аптека - Галения

БФС организра ефективен протест

Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен управителен съвет на Българския фармацевтичен съюз, на който се взе решение за организиране на ефективен протест пред сградата на Министерството на здравеопазването на 17.07.2012г. от 11:00 часа.

Българският фармацевтичен съюз запазва исканията си за конструктивен диалог за разрешаване на проблемите в сектора!

Ако на срещата утре при министър Десислава Атанасова не се стигне до съгласие, българските фармацевти са готови да протестират срещу:

·        лишаването на пациентите от достъп до лекарствени продукти и фармацевтични грижи, до което ще доведат предложените от Министъра на здравеопазването мерки, и

·        прекрояването на аптечния пазар в полза на монополистите в здравеопазването.

И в момента, за около 2/3 от лекарствата заплащани от НЗОК, аптеките не получават никаква надценка! България отделя най-малко финансов ресурс за аптеките, които осигуряват лекарствоснабдяването и фармацевтичната грижа. В същото време, пациентите в България плащат едно от най-високите нива на ДДС върху лекарствата в целия Европейски съюз.

Най – ефективният начин за постигане на по-ниски и достъпни за българския пациент цени на лекарствените продукти, е комбинация от прякото договаряне между НЗОК и производителите на лекарства за предоставяне на отстъпки от цените на лекарствените продукти съчетано с намаляване на ставката на ДДС за лекарствените продукти.

Управителният съвет заедно с председателите на регионалните колегии на Българския фармацевтичен съюз приеха декларация, която ще бъде внесена до Президента на Република България, Председателя на 41-то Народно събрание, Министър-председателя на Република България, Заместник- министър председателя и министър на финансите, Министъра на здравеопазването, Председателя на Европейската комисия и Председателя на Европейския парламент. Копие ще получат посланиците на държавите-членки на Европейския съюз в Република България, акредитирани в България.

 

реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа