Естроген   (Estrogen)

Естрогените са женски полови хормони, свързани с овулацията и сексуалното поведение на женските индивиди. Те биват:

- естрон;
- естриол;
- естрадиол.

Естрогените при жените се синтезират от фоликулните клетки в яйчниците. Със съзряването на фоликула те постепенно се натрупват във фоликулната течност. При настъпване на овулациятя нивото им в кръвта силно се покачва - това е така нареченият постовулаторен естрогенен пик. Той стимулира половата активност и търсенето на сексуален партньор при нежния пол.

При женските индивиди синтезът на естрогените стартира в началото на пубертета, със съзряването на първия фоликул. С напредване на възрастта, фоликулите се развиват все по-бавно и рядко, което води до осезаемо понижаване на нивата на естрогените и настъпване на менопауза. Приемането на синтетични естрогени в този период може да поддържа настроението и половото влечение при жените, но не може да възстанови или да подобри детеродната им способност.

Естрогени се съдържат и в мъжете, но там нивата им са значително по-ниски от колкото при жените и относително стабилни. Синтезират се в кората на надбъбречните жлези.

 

Най-новото от Е-Аптеката Към Е-Аптека
реклама
Новини и събития

ЯНУ 20 НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ АГ-БОЛНИЦА „МАЙЧИН ДОМ” ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ Реализираният проект за енергийна...

АВГ 07 Министър Десислава Атанасова говори за болниците с доказани нарушения Редица нарушения бяха констатирани в...

АВГ 07 БФС организра ефективен протест Днес, 11 юли 2012г. се проведе разширен...

АНКЕТА

Нуждаем ли се от здравна реформа