9 мита за женското здраве

9 мита за женското здраве

Мит 1: Жените са по-малко изложени на риск от сърдечни заболявания, отколкото мъжете.

Факт: Cърдечните заболявания са водеща причина за смърт при жените в Съединените щати. Те са причина за един на всеки пет смъртни случая сред жени. Дамите с диабет, с наднормено тегло, със заседнал начин на живот и нездравословна диета са изложени на още по-голям риск от сърдечни заболявания.

Мит 2: Мамографията открива всички видове рак на гърдата.

Факт: През 2019 г. за първи път от повече от 20 години, FDA призна, че мамографията може да е най-добрият скринингов тест за търсене на рак на гърдата. Друга и може би дори по-добра опция на мамографията е термографията, която е неинвазивна технология и измерва инфрачервената топлина на тялото.

Мит 3: Приемът на мазнини ще доведе до наддаване на тегло.

Факт: Храненето със здравословни мазнини няма да доведе до напълняване. Мазнините всъщност са важна част от здравословната диета. Идеално е да се избягват трансмазнините, които се намират в преработени и пакетирани храни. Изберете здравословни мазнини, които се съдържат в авокадо, яйца, ядки и семена, масло гхи, кокосово масло, екстра върджин зехтин и говеждо месо.

Мит 4: Боядисването на косата е безопасно.

Факт: Скорошно изследване установи, че при жените, използващи трайни бои за коса на всеки 5-8 седмици, рискът от рак на гърдата се увеличава с около 45%.