Често чувство на глад-на какво се дължи ?

Често чувство на глад-на какво се дължи ?

Британски диетолози разкриха причината за постоянното чувство на глад, което изпитват някои хора, съобщава сп. "Нейчър метаболизм", цитирано от БТА.

Тя се крие в скока на нивото на кръвната захар в организма. Специалистите обърнали внимание на факта, че при хората с подобни колебания паузите между храненията са много по-редки, в сравнение с останалите.

Средностатистически те консумират с 312 килокалории повече, в сравнение с хората, които нямат колебания в нивото на кръвната захар. При опасност от рязко спадане на тези нива, човек изпитва глад без очевидни причини. За една година подобен пациент може да качи до 9 килограма. Учените подчертават, че скоковете в нивата на кръвната захар се наблюдават по-често при мъжете отколкото при жените.

А ето и други чести причини за непрестанен глад:

Депресия

В някои случаи храненето и по-точно хранителните разстройства имат пряка връзка със стреса, напрежението и тревожността. Част от този механизъм е хормонът серотонин или хормон на щастието. Когато той е в прекалено ниски нива, организмът се опитва да създаде комфорт на тялото чрез храната. Оттам идва склонността към преяждане, а понякога и към отказ от храна.

Стрес

Стресът оказва своето зловредно влияние върху организма всеки ден. Трудно е да го избегнем, но можем да се опитаме да се справим с него. При повишени нива на стрес в организма се наблюдават високи стойности на хормона кортизол. Той кара човек да преяжда без да има реална нужда от тези излишни калории. Резултатът е трупане на мазнини и невъзможност на организма да ги изгори, за да изразходва енергия.