ЕС трябва да купи "Спутник V"-мнение на Жан-Клод Юнкер-бившият председател на Европейската комисия

ЕС трябва да купи "Спутник V"-мнение на Жан-Клод Юнкер-бившият председател на Европейската комисия

На 4 март EMA обяви началото на процедурата за последователно изследване на ваксината „Спутник V“. Според прогнозите на представителя на регулатора, регистрацията може да приключи до края на май.

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви по-рано, че Австрия проучва възможността за национална регистрация на „Спутник V“, а съответстващото решение зависи от продължителността на процеса на регистрация на EMA. Както отбеляза Курц на 31 март след работна среща с руския посланик Дмитрий Любински, Москва и Виена са на последния етап преди закупуването на ваксината. Курц е уверен, че употребата на руското лекарство ще помогне за ускоряване на ваксинацията на австрийското население през следващите 100 дни.

Европейският съюз трябва да закупи руската ваксина „Спутник V“, когато премине прегледа от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Това заяви в сряда бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Когато „Спутник V“ бъде проверен от Европейската агенция по лекарствата, тогава трябва да купим тази ваксина. Вирусът не познава граници. Трябва да се използва ефективна ваксина, независимо от държавата на произход, ако е налична“, каза Юнкер в ефира на австрийския телевизионен канал ORF-2.

Според Юнкер „COVID-19 не е играчка“, така че е погрешно да се отказва ваксина, защото тя се произвежда в Русия. В тази връзка бившият ръководител на Европейската комисия „би препоръчал незабавно да закупите тази ваксина“.