Кестенът-много ползи

Кестенът-много ползи

Спокойно можем да кажем, че есента мирише на печени кестени и печена тиква. Със сигурност не всички хора обичат кестени и тиква, но след като вчера ви разказахме за ползите на тиквата, то днес следва да разберем и какви са ползите от кестените. Тъй като те не могат да се хапват сурови, кестените се варят или пекат

Полезни са за нашето храносмилане

Кестените са богати на фибри. Точно тези фибри са съюзници на човека в стомашно-чревни неразположения. Освен това кестените съдържат специално вещество, което защитават пробиотиците в  чревната микрофлора.

По-здрави кости

Медта и магнезият, които се намират в кестените, помагат на тялото да извлече желязо, което е от голямо значение за растежа и развитието на костите. 

Подобрява функцията на мозъка

За да имаме добра мозъчна функция, то ние се нуждаем от достатъчно полезни храни. В кестените има високо съдържание на витамини от група В, които са мастноразтворими. Те са много важни за процеси в организма ни, като например превръщането на въглехидрати и мазнини в енергия или разграждането на протеините.

Защитават сърцето

В кестените има големи количества от микроелемента манган. Той е антиоксидант и помага за премахването на голяма част от свободните радикали. Така се намалява рискът от развитието на сърдечно-съдовите заболявания.

Предотвратява диабет

Важен компонент при контрола, който трябва да имаме, за да се предпазим от диабет са диетичните фибри. Храните, които имат високо съдържание на диетични фибри, каквито всъщност са и кестените, се смятат за нискогликемична храна, която е добре да се приема от диабетици.