Кое е по-малкото зло-карантината или високата заболеваемост?

Кое е по-малкото зло-карантината или високата заболеваемост?

По време на карантината, въведена в страните от почти цял свят, хората започнаха да се питат дали суровите мерки причиняват повече вреди от самия COVID-19. Затова учените решиха да анализират и сравняват данните от редица държави, за да оценят връзката между строгите карантинни мерки и смъртността в условията на пандемия, пише френският вестник Le Figaro.

Изследователите анализираха въздействието на правителствените ограничения върху смъртността, начина на работа на здравните служби, процента на самоубийствата и психичното здраве. Данните идват от 94 държави.

В резултат на направения анализ учените стигнаха до заключението, че никъде не са регистрирани едновременно както високи нива на смъртност, така и строги карантинни мерки, и в същото време малък брой случаи на заразени с COVID-19. Това е необходимо, за да се заключи, че високата смъртност е причинена именно от карантината. Например Австралия или Нова Зеландия въведоха значителни ограничения, но при тях нямаше висока смъртност. В Бразилия, Швеция и Русия напротив, ограниченията бяха малки, но смъртността е висока.

Според авторите на изследването карантината може дори да намали смъртните случаи в сравнение с предишни години, тъй като често срещаните заболявания като грип се разпространяват по-малко и броят на пътнотранспортните произшествия намалява. Но те също така направиха връзка между правителствените ограничения и намаляването на рутинните посещения при лекари. Това може да е резултат както от недостиг на лекари, така и от опасенията на хората, че е възможно да се заразят с коронавирус в клиниките.

Авторите на статията признават, че като цяло пандемията е повлияла на психичното здраве на хората, но броят на самоубийствата не се е увеличил. И където самоубийствата са се увеличили, както например в Япония, това не се дължи на карантината, а на безработицата. 

Пандемията засегна и международните здравни програми. Средствата, посветени на борбата с ХИВ и туберкулозата, са частично пренасочени за справяне с коронавируса. Но е доста трудно да се оцени този аспект.

Авторите на изследването са съгласни, че карантината е оказала отрицателно въздействие върху хората, но са стигнали до извода, че държавната намеса е помогнала за намаляване на смъртните случаи от COVID-19 и че карантината не може да бъде по-лоша от щетите от пандемията, поне в краткосрочен план, обобщава Le Figaro.