Мозъкът се състарява значително при тежкото протичане на Ковид

Мозъкът се състарява значително при тежкото протичане на Ковид

Нови изследвания показват, че тежка COVID инфекция се равнява на 10 г. състаряване на мозъка. Това каза пред bTV ръководителят на Института по психично здраве проф. Ваня Матанова.

Тя обясни и причината, а тя е, че при корорнавирус количеството кислород към мозъка намалява и това води до нарушения във функционирането му.

"2-3 месеца след инфекция се появяват нарушения на краткосрочната памет - губим информация и не можем да активираме вече приета, запомнена информация", посочи проф. Матанова.

Тя уточни, че апаратната вентилация е сериозен фактор за такова развитие.

"Подобни нарушения на паметта се виждат при пациенти на от 20 до 70-годишна възраст, няма данни за деца, но при хората с когнитивни нарушения или деменция влошаването е изключително сериозно", предупреди експертът.

Проф. Матанова посъветва болните и близките им при тежко протичане на COVID-19 да търсят консултация с невролог, невропсихолог или клиничен психолог.

Често се налага прием на медикаменти. Това се е случило и с проф. Матанова, след като тя самата прекарва коронавируса. За решаване на проблема помага и т.н. гимнастика за ума - четене на книги и решаване на кръстословици.