Притеснително е комбинирането на 2 различни вида ваксини-мнение на проф.Илко Гетов

Притеснително е комбинирането на 2 различни вида ваксини-мнение на проф.Илко Гетов

"Има пет сценария за поведение при хората с поставена първа доза на "Ваксзеврия" - продължаваме, както е предписано, отлагаме втората доза, не слагаме втора доза, слагаме втора доза на РНК ваксина или продължаваме с две дози РНК ваксина", обясни той.Проф. Гетов уточни, че ваксината вече се казва "Ваксзеврия" и може би е правилно да употребяваме търговското наименование, тъй като "АстраЗенека" е компания. "На 22 очакваме да вземем решение и да отговорим на два въпроса, поставени от Еврокомисаря по здравеопазване, първо каква е епидемиологията на нежеланите постваксинационни реакции при препарата на "АстраЗенека" и да има препоръка за това как да продължи имунизацията с тази ваксина", добави той.

Проф. Гетов уточни, че може би повечето случаи на нежелани реакции при жени, са свързани с хормоналния баланс и настъпването на месечната неразположеност. "Векторната ваксина е малко по-агресивна, тя кара организма леко да преболедува, но да не се разболее, за да създаде имунитет", добави той.

Професорът обясни, че "Янсен" и "Ваксзеврия" се произвеждат по един и същи начин, защото системата за лекарствена безопасност отчита подобни нежелани реакции при тези ваксини. "До този момент нямаме постъпили съобщения за подобни реакции при РНК ваксините, но те също ще бъдат наблюдавани и проучени", категоричен е той. Проф. Гитов допълни, че не е ясно докога се отлага започването на поставяне на ваксината на "Янсен" в Европа.

Представителят на България в ЕМА разказа, че вече имаме препоръка за употребата на две моноконални антитела, които биха могли да се употребяват по решение на националните власти, като се очаква до края на юни да има официално разрешение за употреба и за тях. По всяка вероятност ще се наложи една бустерна доза след определен период от време, вече се разсъждава дали това ще бъде на една година, година и половина, или на две, дали ще бъде същата или подобрена версия на сегашните ваксини. Със сигурност знаем, че разрешените препрати за имунизация пазят една година", обясни проф. Гетов.