Ваксина за 1 $ -мисия възможна!!

Ваксина за 1 $ -мисия възможна!!

 Изследователи от Вирджиния разработват универсална ваксина, която може да предпази от съществуващи и бъдещи щамове и която показва обещаващи резултати при тестване върху животни.Д-р Стивън Зейхнер от UVA Health и д-р Сян-Джин Мен от Virginia Tech успешно са тествали ваксината си върху прасета. Според екипа лекарството предотвратява разболяването на свинете от свинския епидемичен вирус на диария (PEDV) - свинската версия на коронавирус. Още по-обнадеждаващото е,че процесът на създаване на тази формула може да направи производството на ваксината толкова евтино, че да струва не повече от 1 долар на доза, предаде БГНЕС.

Учените от Вирджиния добавят, че тяхната ваксина предлага и няколко предимства, които възпрепятстват сегашното разпространение в световен мащаб. Най-важното е, че новото лекарство ще бъде по-лесно за съхраняване и транспортиране до отдалечени райони на света. Според изследователите то може да се произвежда и в масови количества, като се използват съществуващите съоръжения за производство на ваксини. Това, което прави това потенциално лекарство толкова уникално, обяснява Зейхнер, е тяхната нова платформа, измислена за бързо разработване на ваксини.

„Нашата нова платформа предлага нов начин за бързо производство на ваксини на много ниска цена, които могат да бъдат произведени в съществуващите съоръжения по целия свят, което би трябвало да бъде особено полезно за реакция на пандемия“, казва изследователят на UVA в университетско съобщение.Остава времето да покаже бъдещето на проекта и ефектът му.