Започва безплатен скрининг за хепатит В и С -мнение на Проф. д-р Красимир Антонов

Започва безплатен скрининг за хепатит В и С -мнение на Проф. д-р Красимир Антонов

“Към момента едва 10% от инфектираните с хепатит С в България са диагностицирани, а годишно само 1% от пациентите са лекувани. 850 души умират всяка години от инфекция с хепатит С. За да изпълним целите на СЗО, през 2020 г. трябваше да имаме 5000 диагностицирани на година и 4100 излекувани. Излекуваните пациенти за миналата година обаче са 680. Затова смятам, че приемането на програмата е много важна стъпка към изпълнението на глобалните цели. Приветстваме усилията на Министерството на здравеопазването и всички експерти на фона на пандемията от COVID-19 да фокусират усилията си и върху вирусните хепатити и се надяваме програмата да заработи в най-скоро време, за да се предотвратят усложненията и смъртността от вирусни хепатити”, каза проф. д-р Красимир Антонов, дмн, председател на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография.

Хепатит B засяга 199 000, а хепатит С - 87 000 души в България. Заболяванията се предават основно по кръвен път и са водеща причина за развитие на рак на черния дроб. До момента нямаше осигурен скрининг, което водеше до закъснение в лечението и в резултат - до 4 смъртни случая на ден от вирусни хепатити. Сред уязвимите групи са употребяващи инжекционни наркотици, хомо- и бисексуални мъже, лишени от свобода, мигранти, проституиращи, деца и млади хора в риск, бременни, медицински специалисти.

Първата Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в България (2021 - 2025), която след 8 години очакване бе приета от Министерския съвет на 31 март, предвижда безплатен скрининг за хепатит В и С във възрастовата група от 40 до 65 г., съобщиха от пациентската организация ХепАктив и Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография. Скринингът ще се финансира от НЗОК и ще бъде включен в годишните профилактични прегледи при личния лекар.