Алергия към полените-все по-сериозен проблем

Алергия към полените-все по-сериозен проблем

Най-честата причина за респираторна алергия са полените.При попадането на алергена върху лигавицата на носа или бронхите агентите на имунната система го приемат като чуждо тяло. Образуват се антитела, които атакуват тъкани на тялото.
Проявяват се неприятни симптоми, като най-често при алергия към полени са: хрема, зачервяване и дразнене на клепачите, сълзене на очите, в по-редки случаи кашлица, т.е. във вид на алергичен ринит и конюнктивит, и рядко астма.
Алергична реакция към полени се получава, когато концентрацията им във въздуха достигне определен праг.Концентрацията на полени във въздуха зависи и от времето на цъфтеж на вида. Има растения, които цъфтят в началото на годината в продължение на 6 месеца като маслината, други като кестена, бряста и тополата отделят полени само в продължение на 2 месеца. Макар и рядко се среща вариантът и почти целогодишен цъфтеж – блатният равнец не цъфти само през ноември и декември. Началото и краят на периодите на цъфтене също са различни: например, при тревата е от април до септември, брезата и върбата – от март до май, кипарис – януари-април, пшеница и царевица – от май до август-септември, амброзия – август и септември. Дъждът,“почиства“ полена от въздуха.
Невъзможно е да се избегнат полените, но , може да се редуцира вредното им въздействие върху алергичния организъм.Какво представлява тестът за алергия към полен?
Тестът за алергия към полен е стандартно изследване. При него капка, съдържаща алерген, се поставя на предмишницата ви, след което медицинското лице нежно убожда кожата точно под капката. Ако имате алергия към веществото, след около 15 минути на мястото ще се появи червена сърбяща подутина.

Не трябва да взимат антихистамини преди пробата, тъй като те ще компрометират резултатите.

Кръвните тестове са друг метод за диагностициране на алергия. При тях проба от кръвта ви се подлага на анализ, за да се види дали съдържа специфичните антитела, които имунната ви система произвежда като реакция към алергена.

Инхалаторен панел – алергия IgE антитела /10-I/ Цена 35.00лв
Материал – венозна кръв / серум /

Време за изработване – 7 дни

Желателно е преди вземане на кръв, пациента да изключи всички противоалергични лекарства за около 2-3 дни.

  • t03 Полен от Бреза
  • t02 Полен от Елша
  • t04 Полен от Леска
  • t07 Полен от Бял дъб
  • t09 Полен от маслина
  • g06 Полен от трева Тимотейка
  • g12 Полен от Ръж
  • w01 Полен от Амброзия(вид плевел)
  • w06 Полен от Див Пелин
  • w09 Полен от Живовляк