Менопаузата -важен етап в живота

Менопаузата -важен етап в живота

Менопауза е периодът в живота на жената, когато менструацията ѝ спира, а с това спира и възможността й да има деца. Навремето с менопаузата е настъпвала старостта. На жените на 50-55 години се е гледало като на възрастни жени, често вече станали баби и оставили зад гърба си най-активните си години.

За щастие, в днешно време менопаузата не е към края, а по-скоро в средата на живота на една жена. Ако погледнем продължителността на живота на съвременната жена, менопаузата се разполага по-скоро в средата, от колкото в края на живота.

Това предполага да се отнасяме към тази междинна спирка в живота си по-леко и с не толкова много драматизъм.

Какво всъщност се случва в тялото по време на менопауза:

Някъде към 45-годишна възраст нивото на женските хормони прогестерон и естроген започва да намалява. Когато стигнат определени нива, менструацията спира. Неприятното е, че тази хормонална буря не преминава без симптоми, а е съпроводена с резки смени в настроението, топли вълни, наддване на килограми и понижаване на же ланието за секс.

Много жени споделят и за нарушен сън, лесна уморяемост и разсеяност. С други думи - чувстват се "не като себе си" и това влияе сериозно на настроението и самочувствието им. Освен по естествен път, менопаузата може да настъпи и вследствие на операции.

Как да облекчите състоянието си

Всичко ще бъде наред

На първо място опознайте и приемете менопаузата като нормална част от живота, а не като нещо прекалено драматично. Опознайте симптомите и наблюдавайте тялото си. Запознайте се предварително със симптомите, за да се консултирате с лекар още при първите смущения на цикъла.

Добавете към това и леки, но ежедневни разходки и ще имате добре балансиран начин на живот, в който менопаузата ще се случи без много поражения.

Релакасация и успокоение

Дали ще е медитация или подреждане на пъзел, или пък обиколка на музеите и галериите, за които все не ви остава време - намерете своето любимо занимание и не забравяйте да му отделяте по няколко часа седмично. Така ще намалите напрежението, ще се заредите с положителни емоции и ще сте в чудесно разположение на духа.

Не крийте състоянието си и потърсете подкрепа

Не сте единствената жена, която в момента минава през това. Членовете на семейството ви също трябва да са наясно, че в момента минавате през период, след който отново ще си бъдете "вие", само трябва да имат търпение и да ви прегръщат много. Вероятно приятелките ви са на същата възраст и се сблъскват със същите симптоми. С тях може да размените впечатления, мнения и информация за различен вид терапия, която всяка от тях е пробвала. Фитоестрогените се оказват една щадяща и ефективна грижа по време на менопауза и след нея.