Прием на антибиотик-как да се храним точно тогава?

Прием на антибиотик-как да се храним точно тогава?

Според учените, здравето ни започва от здравия стомашно-чревен тракт и доброто му функциониране. Бактериите там са повече на брой от клетките, от които сме съставени, но не ни вредят, а работят, за да ни поддържат здрави. Действието на антибиотика обаче е двуполюсно - от една страна той унищожава "лошите" патогенни бактерии, но от друга убива и добрите микроорганизми. Това нарушава баланса на естествената микрофлора и води до нарушаване на функциите на стомашно-чревния тракт, понижаване на имунитета, поява на гъбични инфекции и редица други усложнения.

Зимата е сезонът, през който настъпва пик на вирусните инфекции. За съжаление, дори когато взимаме бързи мерки срещу заболяването, има случаи, когато състоянието ни се влошава, настъпва бактериална инфекция и се налага прием на антибиотик.

Ролята на антибиотиците е да унищожават патогенните бактерии, когато имунната ни система е твърде слаба, за да се справи сама с тях. Затова има ситуации, когато приемът на антибиотик е животоспасяващ.

Проблемът обаче е, че лекувайки едно, ние често вредим на друго.

Здравата и балансирана храносмилателна система е много важна за здравето. Чревната микрофлора действа като естествена имунизация от страна на майката природа и защитава организма от колонизация на патогенни микроорганизми. Когато функционират правилно, чрез "добрите" микроорганизми получаваме витамин K, който регулира кръвното налягане, грижи се за правилното храносмилане и подсилва имунитета. Защото 80 % от имунните ни клетки се намират в лигавицата на червата.

За да възстановим баланса в стомашно-чревния си тракт при и след прием на антибиотик, трябва да приемаме про- и пребиотици.

Пробиотиците са именно живите добри микроорганизми, които можем да си набавим и чрез храната. Коренът на думата пробиотик идва от гръцкитедуми "pro-за" и "bios- живот", с други думи "заживота". Пробиотиците се съдържат в натуралното кисело мляко, приготвено по традиционната българска рецепта, киселото зеле и всички други ферментирали зеленчуци, дрождите и ябълковия оцет.