Пушачите с рак на белия дроб при спиране на пушенето могат да удължат живота си с до 2 год

Пушачите с рак на белия дроб при спиране на пушенето могат да удължат живота си с до 2 год

Когато болните от рак спрат пушенето, те се лекуват по-бързо, изпитват по-малко странични ефекти от терапията и намаляват вероятността от повторна поява на туморите, доказва скорошно проучване. Водещи онкологични болници помагат на пациентите да се откажат от тютюнопушенето на фона на увеличаващите се доказателства, че никога не е късно да го сторят.

Данни от изследване, публикувани в понеделник, сочат, че болните от рак на белите дробове, които отказват цигари, добавят почти две години към живота си в сравнение с пациентите, които продължават да пушат.

"Това е огромно постижение", казва д-р Махди Шейх, ръководител на изследването на агенцията за изследване на рака към Световната здравна организация в Лион, Франция. "При рак на белите дробове отказът от цигарите "е нужен точно толкова, колкото и лечението".

Учените са изследвали 517 пушачи с рак на белите дробове в Русия, като са проследявали всяка година дали някой от тях е отказал цигарите. Пет години по-късно 60 на сто от отказалите се все още са живи в сравнение с 47 на сто от пациентите, които продължават да пушат.

Ефектът се наблюдава независимо от степента на онкологичното заболяване, от това колко цигари пуши пациентът или колко време след поставянето на диагнозата се отказва, сочат данните от проучването, публикувани в сп. "Annals of Internal Medicine".

В САЩ много онкологични центрове предлагат доказани стратегии за прекратяване на пушенето - телефонни консултации, никотинови лепенки и хапчета, които овладяват порива да се пуши, пише БТА. Все повече лекари убеждават пациентите си да се откажат от пушенето.